Проекти

Tретата безплатна лекция в Пловдив тълкува ролята на посредниците в света на съвременното изкуство

Безплатната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ продължава тази събота

Tретата безплатна лекция в Пловдив тълкува ролята на посредниците в света на съвременното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Tретата безплатна лекция в Пловдив тълкува ролята на посредниците в света на съвременното изкуство

Над 100 регистрирани участници взеха участие в първите две лекции от безплатния образователен курс „Въведение в съвременното изкуство“ в Пловдив. Серията продължава с трето събитие тази събота в Lucky Дом на киното, в което лекторът Весела Ножарова ще говори за посредниците в света на съвременното изкуство. Ще бъдат обяснени ролите и функциите на музеи, биеналета, панаири за изкуство, колекционери. Ще се тълкува възходът на куратора в целия процес, ролята на колекционерите на изкуство и историята на съвременната изложба, както я познаваме днес.


Лекторът ще даде възможни отговори на въпроса как съвременното изкуство достига до своята публика и ще обясни как са разпределени ролите в света на изкуството и кои са институциите, които работят за съвременния художник. Ще бъдат представени концепциите зад съвременните музеи и техните колекции. Ще бъде обърнато специално внимание на специфичната професия на куратора, без която изкуството не би било това, което е. Лекцията ще предложи един любопитен исторически прочит на еволюцията на изложбите, помагащ ни да гледаме и разбираме по-добре съвременните експозиции.


Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” се провежда в Lucky Дом на киното ул. „Гладстон“ 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа (всички поредни съботи без 11 април и 9 май). Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info, тъй като местата са ограничени.

Курсът се състои от общо пет лекции на Весела Ножарова – куратор и критик на съвременно изкуство, част от Фондация „Изкуство – дела и документи“. Ножарова има десетки реализирани проекти като куратор и изкуствовед и в момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална художествена академия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ и е разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. През 2015 г. безплатният образователен курс се случва за пета поредна година, като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив. Курсът е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство.


График и теми на лекциите:

. 04 април 2015 - Какво представлява съвременното изкуство?
. 18 април 2015 - В центъра е художникът.
. 25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство.
. 2 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - I част
. 16 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - II част 


Организатор: Фондация „Отворени изкуства“
С подкрепата на Община Пловдив
Партньор:  Общинска фондация „Пловдив 2019“
С медийната подкрепа на: Радио Пловдив, Dnevnik.bg, LIGHT, plovdiv-online, plovdiv24.bg, Programata, Timeart, PodTepeto, Kapana, Меdiacafe, PlovedivClubs, PLOVEDIV

 

 


Автор:
Адрияна Михайлова
Публикация:
24.04.2015 г. 14:15
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21279-tretata-bezplatna-lektsiya-v-plovdiv-talkuva-rolyata-na-posrednitsite-v-sveta-na-savremennoto-izkustvo