Проекти

Втората лекция за съвременно изкуство в Пловдив поставя в центъра на вниманието художника

Безплатната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ продължава тази събота

Втората лекция за съвременно изкуство в Пловдив поставя в центъра на вниманието художника


◊ СЪБИТИЕТО

След успешния старт на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ с над 90 регистрирани участници на 4 април, безплатният курс продължава тази събота с темата „В центъра е художникът“.

Лекторът Весела Ножарова ще говори за историята на изкуството, тълкувайки я през произведенията на художниците. Ще бъдат разгледани произведения и автори, които променят разбиранията за съвременното изкуство и създават различни артистични стратегии. Публиката ще има възможност да участва в дискусия, гледайки и коментирайки образци на съвременното изкуство.

Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info, тъй като местата са ограничени.

 

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” се състои от пет лекции на Весела Ножарова – куратор и критик на съвременно изкуство, част от Фондация „Изкуство – дела и документи“. Весела има десетки реализирани проекти като куратор и изкуствовед и в момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална художествена академия.

Всички събития в Пловдив ще се провеждат в Lucky Дом на киното ул. „Гладстон“ 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа (всички поредни съботи без 11 април и 9 май).

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ и е разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременното изкуство в България. През 2015 г. безплатният образователен курс се случва за пета поредна година, като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив.

Освен специализирания образователен курс, платформата включва отворени лекции, разговори с творци и колекционери и други събития. Образователната серия е за всеки, които иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те години на 20 век до днес. Той е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство.

 

График и теми на лекциите:

. 04 април 2015 - Какво представлява съвременното изкуство?
. 18 април 2015 - В центъра е художникът.
. 25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство.
. 2 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - I част
. 16 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - II част


Организатор: Фондация „Отворени изкуства“
С подкрепата на Община Пловдив
Партньор: Общинска фондация „Пловдив 2019“
С медийната подкрепа на: Радио Пловдив, Dnevnik.bg, LIGHT, plovdiv-online, plovdiv24.bg, Programata, Timeart, PodTepeto, Kapana, Меdiacafe, PlovedivClubs, PLOVEDIV


Автор:
Aдрияна Михайлова
Публикация:
15.04.2015 г. 15:56
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21213-vtorata-lektsiya-za-savremenno-izkustvo-v-plovdiv-postavya-v-tsentara-na-vnimanieto-hudozhnika