Проекти

Новият исторически проект „Моята българска история“ отбелязва със своя старт рождената дата на Раковски

На столичната улица "Раковски" в градина "Чайка" присъстващи могат да отбележат своята история на картата на България

Новият исторически проект „Моята българска история“ отбелязва със своя старт рождената дата на Раковски


◊ СЪБИТИЕТО

Началото на онлайн проекта „Моята българска история“ отбелязва рождената дата на Георги Сава Раковски  със събитие на 2 април 2015 г. в 11:30 часа в градина „Чайка“ на улица „Г. С. Раковски“ (в участъка между улиците „Гурко“ и „Иван Вазов“).

На 2 април в градина „Чайка“ ще бъдат поставени голяма карта на софийската улица „Г. С. Раковски“ и карта на България, на които присъстващи и минувачи ще могат да напишат на специални картончета история или спомен от историческо събитие, свързана с адрес на улицата, региона или с друг град в страната. Те ще могат да маркират своята история на картата, като я отбележат на конкретната локация и по този начин поставят началото на мащабния исторически проект „Моята българска история“. На събитието ще присъстват историци, личности, които имат лични истории, свързани с района на улицата, екипът на създателите на проекта – MoveBG, жители и доброволци.

Сайтът „Моята българска история“ (www.myhistory.bg – активен от 01.04.2015 г.) е проект за нашето общо минало, който цели да начертае една независима и обективна историческа карта на България. Съдържанието на сайта се генерира от споделянето на лични истории на посетителите, свързани с историческите епохи, събития и личности.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Първият етап от проекта е посветен на улиците „Раковски“ в София и Велико Търново. Тези улици са избрани за старт на проекта не само заради тяхната наситена история, но и заради личността на Г. С. Раковски – възрожденец, демократ, утвърдил с живота си идеала за свобода на България. Като баща на революционното движение и активен двигател на българското Възраждане, неговите живот и дело въплъщават думите му „Нашата свобода от нас си зависи“. Този негов завет приемат и създателите на сайта от MoveBG, като крайна цел на проекта – да сглоби пъзела на неподправената история на България, на тази, която не намира място в книгите и учебниците, и която ще даде основата, върху която да стъпим за осъзнаването си на свободни граждани на България и Европа.

В следващите етапи проектът ще обхване географската карта на цяла България и има амбицията да събере и маркира историите на българи в целия свят. Проектът цели да обедини и архивира популярни и малко познати исторически факти от българското минало, за да спомогне за  създаването на един своеобразен виртуален музей на живата история такава, каквато е.


За нас:

„Моята българска история“ е проект на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може). Вярваме, че обективният прочит на историята е начинът да намерим истината за това кои сме ние – с какво можем да се гордеем и с какви  уроци да продължим по общия ни път напред.

Автор:
MoveBG
Публикация:
01.04.2015 г. 16:59
Етикети:
MoveBGсъбитиеистория
Моята българска история
исторически проект
Посетено:
1487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21140-noviyat-istoricheski-proekt-moyata-balgarska-istoriya-otbelyazva-sas-svoya-start-rozhdenata-data-na-rakovski