Проекти

Фондация „Отворени изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“

Темата през март е "Махалата - Хаджи Хасан махала"

Фондация „Отворени изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“


◊ СЪБИТИЕТО

През 2015 г. Фондация „Отворени изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“ за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторите канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

• Темите на „Беседка за града“, 2015 са:         

. Март - "Махалата - Хаджи Хасан махала"
. Май - "Реката - начини на обитаване (Каршияка, Мараша, Столипиново)“
. Юни - "Социалният живот на панелките (ж.к. "Тракия")"
. Октомври - "Тепетата като форми на градски живот"

“Махалата - Хаджи Хасан махала“ е темата на първата за годината „Беседка за града“. Събитието ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив.

Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории „беседката“ ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали. Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант „Градски изследвания“, СУ "Св. Климент Охридски", гост е г-н Валери Кьорлeнски, изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“. Снимковият материал е на Атанас Димитров.

„Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени, непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. "Беседка за града" ще постави началото на неговото опознаване“, казва Катрин Сариева.
      
Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8½. Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: „СОЦ“ - наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8½ съставят и издават „Алтернативна карта на Пловдив“ като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

• На специална пресконференция на 25 март, сряда, от 12 ч. в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Катрин Сариева ще разкаже по-подробно за тазгодишната концепция на „Беседка за града“ и бъдещото развитие на проекта.


Автор:
Фондация Отворени изкуства
Публикация:
25.03.2015 г. 17:43
Етикети:
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21088-fondatsiya-otvoreni-izkustva-prodalzhava-traditsiyata-na-proekta-si-besedka-za-grada