Проекти

Sofia Underground / 2015 / Машини

Отворена покана за участие

Sofia Underground / 2015 / Машини


◊ SOFIA UNDERGROUND

Sofia Underground
е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма. Основан от Руен Руенов (1958-2011) през 1997г., той започва като разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс програма - реакция на социалните кризи по това време. От тогава, с малки прекъсвания, фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена.

След възстановяването на фестивала през 2007 г., с Remember Sofia Underground, последваха и изданията: 2008 - САМ / Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество; 2009 - Кризисно издание; 2012 - Обосновани действия / издание в памет на Руен Руенов; 2013 - Occupy Yourself – gesamtkunstwerk; 2014 - Необикновени доказателства. Изложби с документални материали от фестивала са представяни в музеи и галерии в Берлин, Варна, Кайро, Ню Йорк, Пловдив, Русе и София, като голяма част от архива на фестивала е дарен на Музея за съвременно изкуство – САМСИ.


◊ МАШИНИ / 2015

Темата, около която се работи по селекцията на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство се определя както от изчерпването на конвенционалните форми за интелектуална и критическа реакция към обществените процеси, така и от търсенето на нови полета и изразни средства за художествена рефлексия и креативен процес.

Като универсален художествен модел фестивалът Sofia Underground 2015 ще се проведе с тема „Машини“, под която ще се опитаме да потърсим въпросните полета и средства в зоната на разлома или сблъсъка на techne и psyche. Две позиции, чието взаимодействие определя реалността и състоянието ни като обекти и субекти, същества и проекции, отделни единици и части от цялото, творци и материал, живи и не, хора.

Форматът за участие е отворен както за утвърдени, така и за млади артисти от страната и чужбина, които са готови за експерименти в областта на пърформанса, акцията и аудио-визуалните изкуства. Месецът на провеждане на фестивала е април, а локациите ще бъдат обявени допълнително. Характерът на проявите, свързани със Sofia Underground традиционно е свободен и спонтанен, затова очакваме предложения за участие във всякаква форма.

Предложения се събират до края на месец март 2015 г.
Кандидатстване - с кратка биография и описание на проект по електронна поща:
2015@sofiaunderground.com

За повече информация:
http://sofiaunderground.com
fb: Sofia Underground International Performance Art Festival

С организацията на събитието са заети екипите на Studio Dauhаus (от 2007 г.) в колаборация с eXAF.org (от 2013 г.)
Автор:
Sofia Underground Performance Art Festival
Публикация:
30.01.2015 г. 13:57
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/20737-sofia-underground-2015-mashini