Проекти

Отворена покана за участие в проект „Разбираш ли ме? Разбирам те” на независимото пространство the fridge

За художници до 30 г. с интерес към съвременно изкуство, независимо от изразните средства и техники на работа

Отворена покана за участие в проект „Разбираш ли ме? Разбирам те” на независимото пространство the fridge


◊ ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Независимото пространство за изкуство the fridge обявява отворена покана за участие в изложба по проекта „Разбираш ли ме? Разбирам те.“ Проектът има за цел да подпомогне диалога и обмяната на опит в сферата на съвременното изкуство, но не като утвърждава класическия модел „По-младите трябва да се учат от по-старите“, а като предоставя възможност на млади автори да работят заедно и да се учат от близки до своята възраст колеги, които имат вече определен опит в сферата на съвременното изкуство зад гърба си.

За какво кандидатствате
 
Съвместна изложба с колега – утвърден автор, но не преподавател, нито гуру, някой, който е на крачка пред вас, но не и на цял километър. Някой, с когото ще можете да споделяте творчески мисли, идеи и тръпки. Някой, с когото можете да се посъветвате, без да трябва да приемате безусловно неговото мнение. Някой, който просто и открито ще ви разкаже за професията художник. Ще бъдат избрани трима от вас, които да разработят изложба в the fridge с един от тримата автори.

Сред приятелите и досега представени автори в the fridge екипът на независимото пространство избра за участници в проекта Светозара Александрова, Ясен Згуровски и Симеон Стоилов. Те са готови да работят с вас!

Проектът покрива производствените разходи по изложбите и популяризация. Продължителността на всяка една от изложбите е 14 дни в периода март-юни 2015г., като преди това младите художници ще имат периодични срещи със своите партньори по проекта и достъп до пространството до извеждане и осъществяване на концепциите за изложби.

Как
 

Портфолиа с реализирани произведения, незавършени или незапочнати проекти, стейтмънти и пр. се изпращат до 15 февруари 2015 г. в PDF формат /текст, снимки, илюстрации до три страници или кратко видео на адрес thefridge@mail.bg. По желание можете да заявите с кого от тримата ментори/партньори бихте искали да работите.

Кой може да кандидатства

Могат да кандидатстват художници до 30 г. с интерес към съвременно изкуство, независимо от изразните средства и техники на работа.

С кого ще работите

Светозара Александрова
е родена в Стара Загора през 1980 г. Завършва с магистърска степен по живопис в Художествената академия в София. Тя живее в България и Германия. Тя е носител на няколко награди включително "Признание" Red Carpet за младо изкуство Австрия (2014 г.), както и Art.Award Германия (2009 г.) и Наградата Гауденц за млади български художници (2007).
От 2000 г. художничката е участвала в многобройни групови и самостоятелни изложби в Австрия, Унгария, България, Дания, Турция, Сърбия, Швейцария, Холандия, Германия, САЩ и др.
www.zara-alexandrova.com

Ясен Згуровски е роден през 1974 г. в Русия, завършва анимационна режисура в НБУ, преди това математика и чертане в Строителния техникум със специалност геодезия, фотограметрия и картография. Така Згуровски развива усета си за баланс и композиция и се увлича по приложната графика. Към анимацията посяга, защото му харесват преподавателите, които наблягат на рисуването плюс драматургията и сценографията. След това започва съзнателния си път на мултиартист, който се занимава с видео, музика, инсталация, пърформънси, рисуване и дизайн. Има 7 самостоятелни изложби, както и редица участия в съвместни художествени проекти у нас и в чужбина, като “Out Is In” Red Bull Space, NYC, “Ars Homo Erotica”, National Museum, Warsaw, “Eurasia Art Express Project”, MBC, Daejon, South Korea, „My name is Artist”, Art center Hugo Voeten, Belgium, 10x5x3”, СБХ, “Changes Choices Chances”, НДК, “Idea for Home/ Love”, Райко Алексиев, “Masters Remastered”, Гьоте Институт, “Queer forum”, САМСИ и др.
Прави илюстрации на проектен принцип за водещи издания като – Free Medium (Australia), The Sound of Drowning (UK), reFRESH magazine (UK), Daydream (UK), Tattoo Dimension (Italy), Pop Psychedelic (Singapore), Kitchy Koo! (Canada), Museum of Wonders (Italy), Queer Trash (USA), FAME Cards, сп. Еднo, Капитал Light, Интро и много други.
http://yasenz.tumblr.com/

Симеон Стоилов е роден 1971 в Ямбол, завършва Живопис в НХА през 1996. Има над 15 самостоятелни изяви и десетки участия в национални и международни изложби. Носител е на много награди по-важните между които са:
1995 – Награда за високи Академични постижения на фондация “Сорос”;
2002 – Първа награда в конкурса за млади художници и критици на фондация “Св. св. Кирил и Методий”;
2008 – Награда за съвременно изкуство “М-тел”;
Симеон Стоилов работи в сферата на пространствените произведения свързани с архитектурата, инсталацията, фотографията, скулптурата и живописта. Съавтор е в различни архитектурни проекти между които: “Палеонтологичен музей” в с. Дорково, и единият от номинираните проекти за реконструкция на сградата на СБХ на ул. "Шипка" 6.
В момента Симеон Стоилов е докторант към специалност “Стенопис” в НХА, с тема “Съвременни форми на изкуство в пространството от XX в до днес”. Работи в Симеон Стоилов Студио, в Долни Богров – София.


Крайният подбор ще бъде направен от Ивана Ненчева, Наталия Тодорова и Даниела Радева. Крайното решение за избраните трима млади автори е на Светозара Александрова, Ясен Згуровски и Симеон Стоилов.


***

За контакт:
the fridge
бул. „Мадрид“ 8, София
+359 885 364 921
+359 878 658 803
thefridge@mail.bg

Автор: Екип на the fridge
29.01.2015 г. 14:20
Посетено: 897
Етикети: изложба, отворена покана за участие, съвременно изкуство, the fridge, проект Разбираш ли ме? Разбирам те
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/20731-otvorena-pokana-za-uchastie-v-proekt-razbirash-li-me-razbiram-te-na-nezavisimoto-prostranstvo-the-fridge