Проекти

"Особен поглед" с киното на Джим Джармъш

Кинолектория в отдел "Изкуство", РБ "Пенчо Славейков" - Варна

"Особен поглед" с киното на Джим Джармъш


◊ СЪБИТИЕТО

„Особен поглед” с киното на Джим Джармъш

На 15 ноември от 10.00 ч. отдел „Изкуство” - Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна очаква своята кинопублика с изящното изкуство на режисьора Джим Джармъш. Лектория и киноакценти ще предложи театралният критик и режисьор Елица Матеева. Филмът, който ще бъде дискутиран, е с участието на виртуозния дует: Тилда Суинтън и Том Хидълстън.
 
Независимото американско кино се превърна в нещо като еталон за качествено, стойностно и нетрадиционно именно и благодарение на една от своите икони - Джим Джармъш. Ако трябва да характеризираме историите на този режисьор с една дума, то те са аутсайдерски и в тях централният персонаж е аутсайдер, който е много по-симпатичен от съвременниците си. Присъствието на актьора и режисьор Роберто Бенини, музикантите Том Уейтс и Иги Поп в ранните му филмови произведения са отличителен белег за запазената марка "Джармъш". Благодарение на киното на Джармъш видяхме най-интересните експерименти в актьорската работа на Джони Деп, Форест Уитакър, Бил Мъри, Тилда Суинтън, а днес в редицата от нови попълнения попада и Том Хидълстън в последната приказка на Джим Джармъш "Само любовниците остават живи".


◊ ЗА ФИЛМА "САМО ЛЮБОВНИЦИТЕ ОСТАВАТ ЖИВИ"
 
Няколко изречения са достатъчни, за да опишем фабулата на филма: Адам и Ева са вампири, обичат се, но живеят разделени в призрачни градове. Тя в Танжер, той в Детройт. От векове са в хармония с човечеството: използват кръв - внос от болнични фризери. Не нападат хора, съхраняват културното наследство на света, защото са живата памет за Шекспир, Байрон, Айнщайн, джаза, рока, рокендрола... И все пак любовта е силна, срещат се в Детройт. Тук обаче се появява по-малката сестра на Ева - Ава (сладострастна, празноглавка - великолепно изпълнена от Миа Вашиковска). Ава създава суматоха с екзитус леталис за едно човешко същество и любовниците са принудени да търсят спасение в обителта на Ева - Танжер. Там уви възниква предпоставка за промяна на техния статус, финализираща се с репликата им: "Простете!" - следва ухапване и затъмнение.
 
За Адам и Ева любовта е първична, първопричина, а за хората любовта е като рециклиращо кошче - част от неясен пейзаж, разнообразие, предмет, поредният лек автомобил или валутна единица. За хората любовта е празен лист - нищо. В 21. век Земята е пренаселена от прагматичност, от знаци, но й липсва ритуалността: ритуалното любене, ритуалното благотворчество, ритуалното хранене, ритуалният танц, ритуалността като характерност на спецификата за човека. В 21. век ни липсва тържественото усещане за живота като ексцентричност, екзалтация, екстатизъм. В 21. век ние сме уморени зомбита и само аутсайдерите, които са извън схемата, според автора на филма осмислят хаоса и умората ни - аутсайдерите създават различното.
 
"Не искам да обяснявам какво представляват знаците и символите в моя филм. Дори за мен те са изненадващи и загадъчни. Във филма звучи рок, има литература, поезия, но тук властва тържеството на абсурда, защото светът е зациклил в този абсурд. В този свят, моите безсмъртни герои се опитват да излязат, да се спасят от капана на човешката депресия, разруха и хаос." - казва Джим Джармъш.

"Само любовниците остават живи" е онази история, която сънуваш, но тя ще те подмине в реалността, защото любовта се нуждае от грижа, доброта и постоянство, а понякога и от животоспасяващо преливане на чиста кръв.
Елица Матеева




Автор:
Организаторите
Публикация:
14.11.2014 г. 14:21
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/20285-osoben-pogled-s-kinoto-na-dzhim-dzharmash