Проекти

Ученически клуб за наука и култура на НБУ и БАЧУ

Първото занимание на учредения клуб беше в областта на египтологията с лекция на проф. Сергей Игнатов

Ученически клуб за наука и култура на НБУ и БАЧУ


◊ СЪБИТИЕТО

Ученически клуб за наука и култура към БАЧУ и НБУ беше учреден на 29 октомври 2014 г. в Нов български университет, галерия УниАрт. В учредяването участваха над 50 гимназисти, учители, студенти и докторанти в НБУ. Представени бяха частните училища – членове на БАЧУ: ЧСОУ „Дрита”, ЧНУ „Веда”, ЧНУ „Ерих Кестнер”, Първа частна математическа гимназия, ЧГ „Проф.Иван Апостолов”, ПЧАГ „Уилям Шекспир”, ЧСОУ „Артис” и ЧСОУ „Рьорих”.

Създаването на Ученически клуб за наука и култура към БАЧУ е част от програмата за изпълнение на Меморандума за сътрудничество между Нов български университет и Българската асоциация на частните училища, подписан на 18.06.2014 г. от ректора на НБУ – доц. д-р Пламен Бочков, и председателя на БАЧУ – г-жа Милка Славчева. Клубът ще има четири сесии годишно и ще бъде мобилен – всяка сбирка ще се провежда в различно училище или в НБУ. Тематиката е разнообразна и обхваща различни сфери на науката и културата, като целта е да се създадат предпоставки за развитие на научен интерес и общи проекти между ученици, студенти и преподаватели от висшето и училищното образование.

Първото занимание на учредения клуб беше в областта на египтологията. Проф. Сергей Игнатов, д.н., създател и директор на Български институт по египтология към НБУ изнесе публична лекция на тема: "Образът на света според древния египтянин". Лекцията предизвика интереса и породи у учениците много въпроси, по които се състоя дискусия. Учредителите – ученици, студенти и преподаватели, направиха интересни предложения за темите на заниманията в клуба и за организацията на неговата бъдеща дейност.


Автор:
НБУ
Публикация:
31.10.2014 г. 13:16
Етикети:
Нов български университетНБУ
Българска асоциация на частните училища
БАЧУ
Ученически клуб за наука и култура
Посетено:
1087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/20159-uchenicheski-klub-za-nauka-i-kultura-na-nbu-i-bachu