Проекти

Фредерик Франц и Жером Годфроа: "Положително е взаимодействието между радиото и интернет!"

Проект „Училище за радио“ - БНР Академия

Фредерик Франц и Жером Годфроа: "Положително е взаимодействието между радиото и интернет!"
Жером Годфроа (на снимката вляво) и Фредерик Франц


„Абсолютно положително е влиянието на радиото и интернет. Става дума за взаимодействие, за едно взаимно проникване. Новите технологии и дигиталната среда се развиват толкова бързо, че днес, през 2014 г., не бихме могли да си представим каква ще бъде медийната среда след 20 години.“ Тази констатация направиха по време на първата си медийна изява в сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ - БНР популярният френски радиоводещ Жером Годфроа и Фредерик Франц от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), пред водещите Мария Христова и Александър Райчев.
        
Фредерик Франц, бизнес мениджър квалификации в ЕBU и Жером Годфроа, преподавател във  Висшето училище по журналистика в Монпелие (ESJ) са в София за финалния етап и полагането на изпитите на първия випуск на „Училището за радио“ – БНР Академия.
     
„Разликата в сравнение с предишните 10 години е навлизането на интернет и новите медии. Журналист, който днес започва работа в радиото, трябва да знае как да използва тези мрежи, как да намира информацията и да прави добра връзка със своята аудитория. В рамките на нашето обучение има модул, който се занимава точно с тези въпроси, за да позволи на младите журналисти да плуват по-добре в тези нови технологии“. Така Фредерик Франц формулира част от целите на обучението. „Обучил съм над 100 лектори в повече от 10 страни от Европа и Северна Африка. Те от своя страна са предали своя опит на стотици журналисти. За мениджърите на обществените медии департаментът по квалификации на ЕBU предлага специална програма. Тя се реализира съвместно с водещ американски университет (UCLA) и Европейското висше училище по журналистика в Барселона (IESE). В образователните панели дискутираме въпросите на стратегията, на маркетинга и управлението на екипите.“
      
От своя страна Жером Годфроа обясни, че сред акцентите на този квалификационен проект в рамките на БНР Академията са демонстрацията на добрите практики по отношение на организация на радиопроцеса, рационалните практически методи на работа и отстояването на професионалните и етични стандарти в журналистиката. „В България радиото има много силна традиция и корени. Това, което най-много ни впечатли сред колегите от БНР е ентусиазмът на вашите екипи и отвореността, желанието да се научи повече“.
      
Проектът „Училище за радио“ е част от управленската концепция на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. За важността му, един от лекторите – Елиана Захариева посочи: „Когато един млад човек започне работата си е много важно да има до себе си колега, който да му подаде ръка. В радиоучилището се учим точно на това: как да застанем пред хората, как да изградим мостовете към тях, за да ги въведем в радиотрадицията и ценностите на БНР. Надяваме се, че проектът ще продължи да се разширява. Ще очакваме, че през следващите години към нас ще се присъединят и колеги от други медии“.
        
Посланията на Фредерик Франц и Жером Годфроа към колегите са: „Истинският лидер е този, който може да накара обикновени хора да постигат необикновени неща. Тайната на добрия радиожурналист е не да говори на 100 000 души или на милионната си аудитория, а да създава усещането, че говори на един човек, умножен по милион. Това е ключът.“
        

Дипломите на участниците в БНР Академията ще бъдат връчени на тържествена церемония на 16 октомври (четвъртък) от 12.30 ч. пред Първо студио на БНР.Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
15.10.2014 г. 12:43
Етикети:
радиожурналистикаБългарско национално радио
Проект Училище за радио - БНР Академия
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/20028-frederik-frants-i-zherom-godfroa-polozhitelno-e-vzaimodeystvieto-mezhdu-radioto-i-internet