Проекти

Националната инициатива "25 години свободна България" продължава с богата програма

Прожекции на игрални и документални филми в София и открити уроци в страната

◊ ПРОГРАМАТА

Следващата седмица Националната инициатива „25 години свободна България“ продължава с пъстра програма от документални и игрални филми, посветени на периода на комунизма и прехода, в партньорство с Българска национална филмотека, Кино „Одеон“ и Полския институт в София.

 
. На 06.10.2014 (понеделник) от 18:30 ч. в кино „Одеон“ ще бъде прожектиран българският документален филм „Черната тетрадка“ (1995) на режисьора Росен Елезов.

 
. На 07.10.2014 г. (вторник) от 18:30 ч. в Полския институт в София ще бъде излъчен филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008), по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев. Той ще бъде представен лично от режисьора му Стефан Командарев.


. На 09.10.2014 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в Полския институт в София ще бъде излъчен филмът на популярния полски режисьор Валдемар Кшистек "80 милиона" – една изпълнена с невероятен съспенс и неочаквани обрати история по действителен случай.

 
От понеделник, 06.10.2014, стартира и образователната инициатива „Открити уроци по история” в рамките на „25 години свободна България“.

. Първата лекция ще бъде изнесена пред ученици от Гимназията с преподаване на немски език „Гьоте“ в гр. Бургас на 7.10., вторник, от проф. Михаил Неделчев. Тя ще е на тема "Моята 1989" с начален час 14:30.

 
. На 8.10., сряда, пред ученици от 18-то СОУ "Уилям Гладстон" в гр. София от 12:30 ч. ще говори осъденият на смърт от комунистическия режим през 1954 г. Георги Саръиванов на тема "Безименните герои на България след Девети септември".


. На 9.10., четвъртък, в гр. Русе журналистът Христо Христов ще изнесе лекция на тема "Икономическото досие на комунизма или трите тайни фалита" от 13:00 ч. пред клуб "Дебати" на Математическата гимназия "Баба Тонка".


Входът за всички събития е свободен.

Подробна програма и информация за всички събития, може да видите на сайта на инициативата www.25freebg.com и във фейсбук страницата www.facebook.com/25freebg

 
* * *

Националната инициатива „25 години свободна България“ се организира от фондация „Софийска платформа” и ще премине до края на годината в цялата страна под патронажа на Президента на Републиката Росен Плевнелиев. 25 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния комунистически режим в България ще бъдат отбелязани с редица обществени дебати, открити лекции в училищата и университетите в Столицата и страната, културни прояви и международни конференции. Целта на всички събития е да работят за възстановяването на доверието на гражданското общество в институциите, да въвеждат темата за национално съгласие и консенсус в политическия дебат на страната и темата за изучаване на периода на прехода в българското училище. Събитията са координирани от Инициативен комитет, в който участват президентите на България д-р Желю Желев и Петър Стоянов, политици, просветни и културни дейци, представители на научната общност, журналисти, репресирани от комунистическия режим и общественици.

 
За повече информация:

Софийска платформа, основен координатор на инициативата „25 години свободна България“

За контакти: info@25freebg.com 


Автор:
Организаторите
Публикация:
06.10.2014 г. 15:24
Етикети:
филмикинонационална инициатива
Открити уроци по история
25 години свободна България
Посетено:
1720
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19948-natsionalnata-initsiativa-25-godini-svobodna-balgariya-prodalzhava-s-bogata-programa