Проекти

Аз съм твоите очи

Художествена акция срещу агресията в града

◊ СЪБИТИЕТО

На 15 август 2014 в София стартира кампанията "Аз съм твоите очи"


Кампанията, дело на сдружение „Лингва франка” е насочена срещу агресията в града и иска да внесе нови, положителни послания на места, осеяни от арогантни надписи и знаци.Вниманието е фокусирано именно върху очите, защото те, със своята красота и дълбочина излъчват онази универсална човечност, способна да достигне до всеки.

Днес често сме свидетели на вандалски прояви, натрапващи агресивни апели и символи. Те компрометират представата за съвременно градско/улично изкуство, нагнетяват публичната среда с враждебност и загрозяват града ни. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА "АЗ СЪМ ТВОИТЕ ОЧИ"

Идеята за настоящия проект се зароди сред млади хора (възпитаниците на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – Александра Момчилова и Яне Гаджев), които изявиха желание да закрият, изтрият и премахнат свастиките, появили се по моста при надлез „Надежда”. Засега кампанията е в периферията на града, в нетрадиционни за изкуство зони, но същевременно такива, през които преминават големи потоци от хора.

Локацията надлез „Надежда” е възлов за комуникацията с всички части на кварталите „Надежда”, „Връбница”, „Свобода”, „Ал. Толстой”, „Обеля”, „Фондови жилища”, „Банишора” и е с голяма човешка концентрация, включително и на хора, които не са сред обичайните арт зрители. Умишленото използване на разпознаваеми изразни средства от рекламата, фотографията и дигиталните медии, прави кампанията актуална и достъпна. Тя подсказва не само злободневните проблеми, но и че изкуството може да е форма на гражданска активност и социална съпричастност.  

Кампанията включва намеси в градската среда, дело на млади хора – доброволци, които заснеха стотици свои съграждани и връстници. Резултатът са повече от 40 широкоформатни фотографии (50 х 200 см), изобразяващи очите на хора от различни етнически общности, които след селекция и обработка бяха отпечатани от СТУДИО ПЛАКАТ върху устойчив на атмосферни влияния материал.

Важна част от кампанията е картографирането на обекти - жертва на агресивни и грозни изображения и привличането на много нови съмишленици. Към инициативата  вече се присъединиха ученици от столичното 74 СОУ "Гоце Делчев" в район Връбница, които на 1 юни подредиха изложба от свои рисунки, посветени на същата тема.

Проектът е съфинансиран от СП "Култура" на СО – 2014 и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападния регион за Европейска столица на културата – 2019.

За допълнителна информация: Атанас Гаджев, ръководител на проекта: 0894 92 98 46; atanasgadjev@abv.bg

Автор: Албена Спасова
15.08.2014 г. 01:15
Посетено: 1342
Етикети: проект, сдружение Лингва Франка, София, кампания Аз съм твоите очи, изкуство срещу агресия, художествени намеси в градска среда
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19707-az-sam-tvoite-ochi