Проекти

Камерата на "Българска история" тръгва по следите на един швейцарец с "българско сърце"

Започват снимките на филм за Луи Айер

Камерата на "Българска история" тръгва по следите на един швейцарец с "българско сърце"


Година и половина след създаването на първия си филм „Забравеният герой от Родопската Шипка”, екипът на „Българска история” се впуска в поредното си приключение из прашните страници на миналото ни със снимките на новия си филмов проект.

Замислен да осъществи мост между България и Швейцария, 30-минутният историко-документален филм ще разкаже историята на непознатия за мнозина, но заслужилият преклонението на поколения българи швейцарец – Луи Айер.

Неговата история в България започва в далечната 1894 година, когато 10 швейцарски учители пристигат в страната ни по покана на министъра на образованието, за да обучат български ученици на спортна дисциплина. Айер, изпъкнал сред съотечествениците си, поставя основите на спорта у нас. Какво би могло да направи един швейцарец достоен да бъде наречен българин и герой, освен един живот, отдаден на „новото му отечество”; една България, избрана от него за дом на децата му; един народ - българският, в отношението си към който Айер влага цялата обич, невъзможна за един чужденец; и едни традиции – българските, от които се учи и ежедневно прилага в своя труд, за да възпита учениците си не просто на спортна дисциплина, а на морала на времето, в което живее светът. Любовта му към страната ни стига до там, че швейцарецът, роден близо до Женевското езеро през 1913 година, издава книга, чиято цел е да защити България от нападките на бившите й балкански съюзници.

Доброволен участник в три войни, в хода на които смело и гордо носи българската униформа, през Първата световна война, някъде в полетата край Дойран, Луи Айер намира смъртта си. България губи не просто един свой син, а една велика личност, която не думите, а делата обличат в слава.

Сюжетът на филма, издава режисьорът на лентата Мартин Стаматов, ще бъде изграден от множество архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и което е най-вълнуващо и различаващо филмовата продукция на „Българска история” от правените до сега за Луи Айер, ще бъдат заснети и включени исторически възстановки с десетки статисти. „Всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. Целта ни е да представим всичко по възможно най-интересен и съответстващ на историческата действителност начин”, добавя Стаматов.

В средата на месец август част от екипа на „Българска история” ще осъществи пътуване до град Вьове, Швейцария – родното място на Луи Айер. Уредена е и среща с един от внуците на героя, носещ неговото име – Луи Айер младши. Снимачни дейности са предвидени още в Русе, Лом, Силистра, София, Кокаляне, Сливен и др.

Наесен екипът ще посети по-големите градове из страната, както и тези, в които героят е бил отведен от делото си. Там ще се осъществят прожекции на филма и дискусии със зрителите.

Партньор по проекта е Vivacom, a повече информация за снимачния процес и датите на прожекциите ще бъде публикувана периодично в сайта на "Българска история" - http://www.bulgarianhistory.org/.Автор: Деница Бисерова
14.08.2014 г. 13:52
Посетено: 1666
Етикети: история, документален филм, Българска история, Мартин Стаматов, Луи Айер
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19704-kamerata-na-balgarska-istoriya-tragva-po-sledite-na-edin-shveytsarets-s-balgarsko-sartse