Проекти

Успешен първи сезон на филмовата поредица "Легендите оживяват" изпраща създателите й отново на път

Младите изследователи от „Българска история” отново в търсене на многовековни и забравени български предания и традиции

Успешен първи сезон на филмовата поредица "Легендите оживяват" изпраща създателите й отново на път


◊ СЪБИТИЕТО

Успешен първи сезон на филмовата поредица "Легендите оживяват" изпраща създателите й отново на път

10-дневното приключение на младите изследователи от „Българска история” започва на 20 юли. За втора поредна година те ще се впуснат в търсене на забравената и мистична българска история, този път в регионите на Горнотракийската низина и Подбалканската котловина.

В своеобразно пътешествие в недрата на Мистичната България потапят своите зрители епизодите на историко-документалната видео поредица „Легендите оживяват”.

Точно преди година членовете на екипа на сдружение „Българска история” – млади хора, които виждат в познанието на родната история ключ към по-доброто бъдеще, решават да сбъднат една своя мечта. В продължение на 10 дни те обикалят 30 села на територията на Пирин, Рила, Родопи и Странджа и резултат от изследователското им пътуване са епизодите на „Легендите оживяват – Южна България (С1)”. Всеки епизод, с продължителност от 5 до 10 минути, е посветен на историята на едно село, разказана от местния краевед. В търсене на многовековни и забравени български предания и традиции, екипът открива и заснема древни легенди, много от които едва ли са описани в учебници и книги. Част от разказаните от тях легенди са тези за село Визица, село Кондолово, Кадин мост и др.

Десетките хиляди гледания на излезлите до този момент епизоди обнадеждават „Българска история” и тази година да се впусне в търсене на нови предания, този път на територията на Горнотракийската низина и Предбалкана. Предстоящото пътуване се очаква да обхване средното течение на река Марица в местностите около град Пловдив, Същинска средна гора в регионите на Копривщица и Клисура, Долината на розите и на тракийските царе, Старозагорското поле и на изток до Черно море.

Намеренията на младите изследователи са в рамките на следващите лета поетапно да обиколят цялата страна. Както до този момент, новите епизоди на легендите ще излизат през цялата година, а очакванията са интересът към тях да бъде дори по-голям, тъй като във втория сезон част от местата и легендите, които предстои да бъдат заснети, са свързани с вече познати на широката публика исторически събития, обекти и личности.

Втората част на поредицата – „Легендите оживяват – Горнотракийска низина и Подбалканска котловина” зрителите могат да очакват през есента, след излизането на финалния епизод на първи сезон.

Цялата поредица може да бъде намерена на страницата на „Българска история” (http://www.bulgarianhistory.org/)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Българска история” е организация, създадена през 2012 г. Нейната основна цел е съхраняването и популяризирането на българската история, чрез поддръжката на сайт, организирането и партньорски участия в различни инициативи, посветени на тази мисия. От създаването си до днес, организацията работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало, затвърждаване на устойчивите национални ценности, устояли на промените на времето, в което живеем.

Влагайки усилията си в дейности, акцентиращи върху и успешно съчетаващи елементите на националната идентичност – история, култура, традиции и бит, екипът на „Българска история” си поставя за цел да придаде облик на всичко онова, което наричаме български дух, и да изгради мост между миналото и настоящето.

Основатели на сайта и представители на организацията в обществените и медийни среди са Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев. На 17 март излезе от печат първата им книга – „Българската история в 100 личности”, замислена като първата част от трилогия на издателство „БГ Учебник”. Дейностите на екипа на „Българска история” не се ограничават само във виртуалните и печатни среди. През изминалата година, обиколките на българските училища, както лекторите на организацията наричат пътуванията си в различни краища на страната с цел изнасяне на уроци по родолюбие, обхванаха над 45 учебни заведения в над 35 населени места. Успехът измерен не в цифри, а в реакции и обратна връзка е достатъчно показателен и стимулиращ настоящата и бъдеща ангажираност и отговорност на екипа. Над 143 000 са регистрираните последователи на Фейсбук страницата на „Българска история”. Проектите си към настоящия момент организацията финансира единствено благодарение на даренията на читатели, чието доверие е същевременно индикатор за качеството и стимул за усърдието, което екипът влага в настоящата и бъдещата си дейност. Естествен отговор на интереса към публикациите и отразените пътувания са изследователската, творческа и продуцентска дейност, намиращи израз в заснемането и монтирането на филми. Част от тях са „Забравеният герой от Родопската Шипка”, посветен на подвига на полк. Владимир Серафимов и поредицата „Легендите оживяват”.


Още подробна информация можете да намерите на:
http://www.bulgarianhistory.org/
https://www.facebook.com/bulgarian.history1?fref=ts
https://www.youtube.com/user/BulgarianHistory1


Автор:
Деница Бисерова
Публикация:
17.07.2014 г. 14:30
Посетено:
1414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19624-uspeshen-parvi-sezon-na-filmovata-poreditsa-legendite-ozhivyavat-izprashta-sazdatelite-y-otnovo-na-pat