Проекти

Джаз четения: Кортасар

100 години от рождението на Хулио Кортасар

◊ СЪБИТИЕТО

Джаз четения: Кортасар

26 юни, 18.30 часа
Френски културен Институт


По случай 100-годишнината от рождението на един от най-великите писатели на XX век
Хулио Кортасар издателство Агата-А и Аларма Пънк Джаз организират публични литературни четения, съчетани с изпълнения на джаз музиканти, под мотото Джаз четения: Кортасар, с участието на всички преводачи на Кортасар на български език, писатели, поети, артисти, журналисти, студенти, които се провеждат през юни 2014 г. на различни знакови (открити и закрити) места от културната карта на София.

За проекта са избрани текстове (различни по жанр) от Хулио Кортасар, чието творчество, отнасяно към сюрреализма, е в тясна връзка с джаз музиката (дори самият той свири на тромпет, а една от прочутите му новели – Преследвачът, е посветена на Чарли Паркър). Кортасар е гражданин на света: роден е в сърцето на днешна Европа – Брюксел, и принадлежи на аржентинската, френската и испанската култура. Пърформансите търсят пресечните точки между литература и музика, насърчават импровизацията и подчертават адаптивността на софийската културна среда.

На 26 юни предстои четвъртият, заключителен епизод на Джаз четения: Кортасар - във Френския културен институт на пл. "Славейков" в София. Ще слушаме Самуел Покро и Венци Благоев.


Събитията са под патронажа на Негово Превъзходителство посланика на Република Аржентина в България и се осъществяват с любезната подкрепа на програма Култура на Столична община, Посолството на Аржентина в България и Френския културен институт, с медийното партньорство на Българското национално радио, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019.


Автор:
Френски институт
Публикация:
25.06.2014 г. 17:27
Посетено:
1356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19536-dzhaz-cheteniya-kortasar