Проекти

Откриват Музея на комикса в Русе

На 30 май, петък, от 13.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов”

Откриват Музея на комикса в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май, петък, от 13.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов” е официалното откриване на Музея на комикса в Русе. По време на събитието ще бъде представен и най-дългият комикс на света на тема „Русе – град на свободния дух“, с който крайдунавският град се бори за рекорд на Гинес. В направата на най-дългия комикс се включиха деца и ученици от русенски детски градини и училища, както и техните родители, журналисти и библиотечни специалисти, читатели на библиотеката, представители на различни институции, много русенци.
   
Идеята за създаване на Музей на комикса, която датира от 2001 г., е на русенеца Стоян Стоянов-Комитски и се осъществява в партньорство с Русенската библиотека. Музеят ще се помещава в кръглото фоайе на първия етаж на Библиотеката, където ще бъде разположена и представителна част от колекцията на неговия създател и вдъхновител, която той дарява безвъзмездно на русенския културен институт.
   
На събитието са поканени да присъстват представители на държавни и общински културни институции, изследователи на комиксовото изкуство от цялата страна, сред които Александър Въчков, Антон Стайков, Георги Чепилев, както и художниците от легендарното списание "Дъга".
   
Специален гост на събитието ще бъде и Величка Върбанова - сценарист на култовия комикс "Великите географски открития" и съпруга на един от доайените на българския класически комикс – Венелин Върбанов - ХАРИ.


Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
28.05.2014 г. 11:17
Етикети:
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19312-otkrivat-muzeya-na-komiksa-v-ruse