Проекти

Нощ на литературата 2014

В проекта ще се включат София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе

Нощ на литературата 2014


◊ СЪБИТИЕТО

На 14 май за трети път България ще отбележи "Нощ на литературата". В ежегодния общоевропейски проект през 2014 ще се включат 9 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“. С подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и „Аз чета“.


◊ ПРОЕКТЪТ "НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА'

"Нощ на литературата" е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо“ се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

В София на 14 май от 18 до 21.30 часа ще има разположени 11 читателски гнезда съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон Я. Сакъзов, Театър „София“, Канаал, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и Плюс това. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и част от книгата спечелила наградата на детския конкурса „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“. 

За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър – салон "Янко Сакъзов".

Проектът "Нощ на литературата" се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Автор:
Чешки център
Публикация:
12.05.2014 г. 17:25
Посетено:
2121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/19153-nosht-na-literaturata-2014