Проекти

София разширява културните си траектории

Сключен е нов договор

София разширява културните си траектории
На снимката: Николай Гюров и Захари Иванов.
Фото: Анжела Димчева



В сградата на Столичната община на ул. „Париж“ 1, в Центъра „София – Европейска столица на културата 2019”, на 25 февруари се сключи договор между Асоциацията на софийските писатели и Сдружението на кметовете на кметства в община София. Идеята е двете сдружения да организират съвместни проекти за достигане на българската литература в малките селища, да се осъществяват спектакли, изложби, литературни четения, прожекции на филми, срещи с творческите им екипи. Присъстваха група писатели, театрални дейци и изкуствоведи, както и кметовете на двайсетина села около София – Бистрица, Доброславци, Житен, Владая, Чепинци, Мрамор, Волуяк, Кътина, Световрачане, Мърчаево, Кубратово, Иваняне, Казичане и др. Кметовете разказаха за проблемите по места, но изразиха всеобщо мнение, че гостуването на представители на различните изкуства ще бъде като жива вода за жителите, и най-вече - за децата.

Съвместните проекти ще бъдат в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Председателят на Асоциацията на софийските писатели и главен редактор на сп. „Световете“ Захари Иванов откри изложба с оригинални рисунки на Вадим Лазаркевич, отбелязвайки: „Тази изложба ще гостува в най-скоро време във вашите читалища и училища. Нашата цел е да изнесем културата извън София, да дойдем при вас, хората от малките селища. Това са реални цели – с желание от чиновниците по места ще зарадваме вашите жители. С всяко едно кметство извън София ние ще се опитаме да изградим отделна програма съобразно възможностите като материална база. Това е важно за кандидатурата на София за Европейска столица на културата.“

В обсъжданията се включиха писателите Христо Бойчев, Ивайло Диманов, Максим Максимов, Георги Гълов и изкуствоведката Теодора Илиева-Петева. Договорът беше подписан от Захари Иванов и Николай Гюров, председател на Сдружението на кметовете на кметства в Столична община. 


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
25.02.2014 г. 21:02
Етикети:
Столична общинаЗахари ИвановАсоциация на софийските писатели
договор
София – Европейска столица на културата 2019
Николай Гюров
Посетено:
1893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/18655-sofiya-razshiryava-kulturnite-si-traektorii