Проекти

"Великата красота" - италианският кандидат за "Оскар" за първи път във Варна

Кинолектория в рамките на модула "Особен поглед"

"Великата красота" - италианският кандидат за "Оскар" за първи път във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Почитателите на естетското кино с дъх на Фелини и атмосферата на аристократичния Рим ще видят за първи път един от европейските претенденти за "Оскар" - "Великата красота" в категория чуждоезично кино с режисьор Паоло Сорентино. В главната роля на изтънчения писател - журналист е неотразимият италиански актьор Тони Сервило.

В рамките на модула "Особен поглед" - в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", варненската публика за пореден път получава своята кинолектория на 15 февруари в обичайния час 10.00.
Модератор на събитието: Елица Матеева. Вход: свободен.
 

◊ "ВЕЛИКАТА КРАСОТА"

Джеп Гамбардела - 65-годишен журналист, автор на роман, който преди 40 години получава престижна литературна награда, празнува своя юбилей с пищно парти. След тържеството дните за Джеп се превръщат в носталгична разходка между спомените, настоящето и вечния копнеж да се улови в думи живота, детството, първата любов и Рим, който сънува и се буди всяка сутрин. Аристократи, новобогаташи, политици, престъпници от високите етажи, журналисти, актьори, декадентски потомци на благороднически фамилии, свещеници, художници, интелектуалци, реални и въображаеми... Всички са погълнати от Рим, докато се преплитат нестабилните им взаимоотношения в суетния им живот на фона на старинни дворци, огромни вили и прекрасни тераси.
 
Италианско-френската копродукция "Великата красота" грабна наградата за най-добър европейски филм на церемонията за връчване на Европейските филмови награди, раздадени в Берлин. Филмът на режисьора Паоло Сорентино направи впечатление и на представянето си в Кан миналата година като се отличи с наградите: за най-добра режисура, за най-добър монтаж и за изпълнител на мъжка роля - на Тони Сервило.
 
Режисьорът Паоло Сорентино е роден на 31 май, 1970 г., като сценарист и режисьор се изявява във филмите: "This Must Be the Place" (2011) (с участието на Шон Пен в главната роля) и "Il divo: La spettacolare vita di Giulio Andreotti" (2008) - филм, посветен на живота на италианския политик Джулио Андреоти. В творческата си биография Паоло Сорентино е носител на над 20 престижни международни награди.


„Този филм е за отлитащото време и за онези часове и дни, които се оказват пропилени в живота ни, - споделя режисьорът. – Отминалото време се превръща в бреме, и тежестта на живота ни изнурява. Но все пак, по някакъв начин успяваме да дарим с достойнство отредените ни дни... Във филма всъщност няма място, което трябва да се достигне – хората се носят из реалността. Само главният герой има точно определено място, където трябва да отиде – на среща с най-важния момент от миналото, срещата с любовта на живота му в неговата младост...”


Автор:
РБ „Пенчо Славейков” Варна
Публикация:
11.02.2014 г. 16:46
Етикети:
ВарнаПаоло СорентиноЕлица МатееваОсобен погледкинолектория
Регионална библиотека Пенчо Славейков
Тони Сервило
Великата красота
Посетено:
1657
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/18569-velikata-krasota-italianskiyat-kandidat-za-oskar-za-parvi-pat-vav-varna