Проекти

НБУ с фотографии за “Europeana”

Участие в международния проект “Europeana Photography”

НБУ с фотографии за “Europeana”
Снимка: София. Орловия мость.


◊ СЪБИТИЕТО

Центърът за документи и архивни фондове (ЦДАФ) и Библиотеката на Нов български университет съвместно с “Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС) участват в международния проект “Europeana Photography”, чиято цел е да интегрира в европейската дигитална библиотека “Europeana” уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939 г.).

За дигитализиране са подбрани и предоставени фотографии от съхраняваните в ЦДАФ лични архивни фондове на изтъкнати наши учени и творци – професорите
Цеко Торбов, Иван Саръилиев, Георги Михайлов и Атанас Славов. Сред предложените за публикуване портретни, групови и пейзажни снимки има както множество отразяващи моменти от обикновения, всекидневен живот, така и увековечили някои изключителни и по-любопитни събития от българската действителност през първите четири десетилетия на ХХ век (каквато е например снимката от голямото земетресение в Търново и Търновско през лятото на 1913 г.; интерес представляват и снимките от конгресите на лозарите и на Българския вегетариански съюз от 1926 и 1936 г.). Могат да се видят и красиви изгледи от гр. Сливен и околността му, изучаващите история на гр. София ще открият фотографии, запечатали спомена за някои столични улици и сгради преди 1944 г.

Смело можем да кажем, че това е “епизод първи” на съвместната инициатива на фондация НАБИС и НБУ –  предстои следващо “разравяне” из архивите и нови находки!  



Автор:
НБУ, ЦДАФ и Библиотека
Публикация:
11.10.2013 г. 14:48
Етикети:
Посетено:
2007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17794-nbu-s-fotografii-za-europeana