Проекти

Aмериканският пианист Джеръм Роуз гостува в НБУ

Уъркшоп „Клавирна интерпретация“ в Нов български университет

◊ СЪБИТИЕТО

Световноизвестният американски пианист Джеръм Роуз гостува в НБУ

Джеръм Роуз е познат като „последният романтик на епохата” и един от най-изтъкнатите американски пианисти, свирил в прочутите концертни зали на петте континента.

На 02.10.2013 г., 14:00 часа в Зала 506, корпус 1 на Нов български университет ще се проведе уъркшоп „Клавирна интерпретация“.

Организатори са Пиано Екстраваганца фестивал и департамент „Музика“ на Нов български университет.

Модератор ще е проф. Людмил Ангелов, почетен професор на НБУ.

Входът е свободен!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДЖЕРЪМ РОУЗ

Международната кариера на Джеръм Роуз започва още на двайсетгодишна възраст като носител на златен медал от конкурсa „Ф. Бузони“ в Италия. Каталогът му със записи с фирма Medici Classics включва Трансцеденталните етюди и Концертите на Лист с Будапещенска филхармония, всички сонати от Шуман, „Танци на давидсбюндлерите”, „Крайслериана”, последните три сонати на Бетовен, Баладите и Фантазията на Шопен. Изданието на всички сонати на Шопен е осъществено от Sony. Освен това, за Medici Classics са записани и посмъртните сонати на Шуберт и Фантазия „Странникът”, албум с творчеството на Лист, съдържащ соната в си минор, фантазия „Дон Жуан” и „Мефисто валс”, Брамсовата соната № 3, Вариации и фуга по тема от Хендел. Тази звукозаписна компания осъществява и записa на маестро Роуз на „Години на странствания” от Лист, с който печели наградата Prix du Disque.

Medici Classics реализира и първите му DVD - видеозаписи, възторжено приветствани от междунaродната преса. Те включват четири балади и сонати № 2 и 3 от Шопен, сонатите на Бетовен оп. 101, 109, 110 и 111, пълно издание на Шуман, съдържащо „Хумореска”, „Фантазия”, „Карнавал”. Има записи на Лист – сонатите „Божествена благословия” (Bénédiction), „Погребално шествие” (Funérailles), сонети по Петрарка и „Долината Оберман”  както и последните четири сонати на Шуберт. През 2011 е издадено и DVD с творби от Брамс във формат Blue-Ray: соната № 3, рапсодии, фантазии и интермеци. Второто издание на всички произведения на Шуман (включващо „Крайслериана” и „Танци на давидсбюндлерите”) е осъществено през 2012 г. За 2013 са предвидени да бъде издаден Интеграл на сонатите на Бетовен.

За записите му на оперните парафрази на Лист му е присъдена Голямата награда Prix du Disque от Министерство на културата на Унгария.

През 1986 г. Обществото на последователите на Лист в Будапеща му връчва златен медал за организацията на честванията на 100 години от рождението на композитора във Вашингтон. Преди това е бил артистичен директор на Международен фестивал на романтичната музика в Лондон и на фестивалите Шуберт и Брамс в Конгресната Библиотека в САЩ.

Джеръм Роуз е свирил с оркестри като Берлинска филхармония, Мюнхенска филхармония, Симфоничен оркестър Виена, Санта Чечилия (Рим). Често гостува и в Лондон, където се изявява и с Лондонска филхармония, Лондонски симфоничен оркестър и Кралски филхармоничен оркестър. Бил е солист и на най-известните американски оркестри в Чикаго, Сан Франциско, Хюстън, Балтимор и Атланта. Свирил е под палката на Джордж Солти, Волфганг Савалиш, Чарлз Макерас, Станислав Скровачевски, Серджу Комисоина, Дейвид Цинман, Ханс Вонк, Робърт Спано, Кристиан Тилеман.

Джеръм Роуз е в ръководството на колежа Mannes и е основател на ежегоден международен клавирен конкурс и фестивал (International Keyboard Institute & Festival) в Ню Йорк. Маестро Роуз е бил и в ръководството на Ecole Normale de Musique (Париж) и Моцартеум Залцбург, както и на фестивалите Tel-Hai в Израел и Шопеновия фестивал в Дужники (Полша). Канен и за жури на международни конкурси. 

Последните му два сезона включват изяви като солист и преподавател в САЩ, Израел, Тайван, Корея и Япония. Присъдена му е почетна докторска степен по музика от Държавния университет Ню Йорк (State University of New York) за цялостни постижения.
 

Автор:
Петя Петкова
Публикация:
29.09.2013 г. 12:24
Етикети:
НБУКлавирна интерпретацияуъркшоп
Пиано Екстраваганца фестивал
Джеръм Роуз
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17712-amerikanskiyat-pianist-dzheram-rouz-gostuva-v-nbu