Проекти

Проект "Места и протести"

Заключителна част от проекта „По местата“

Проект "Места и протести"


◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество "Елиас Канети", в сътрудничество с "Европейски пространства 21" представя:

Места и протести
25 септември – 05 октомври 2013

През есента на 1987 г. се стигна до първата мащабна протестна демонстрация в социалистическа България. Повод е сериозното замърсяване на въздуха в града, в следствие производствената дейност на химическия завод „Верахим“. На 28 септември 5000-6000 души се събират пред Партийния дом в знак на протест. Един от лозунгите им е "Демонтаж!"

Поредицата събития под мотото „Места и протести“, с която приключва проекта „По местата“, се занимава под различна форма с тази ключова дума, като се опитва да направи връзка между миналото и настоящето. Какво могат днес да ни кажат събитията от септември 1987? Как възниква тогава контраобществеността въпреки държавната забрана, цензурата и липсата на социални мрежи? Какви форми на протест наблюдаваме днес в България и по света? Проектът „Места и протести“ се фокусира, както върху историческите събития, така и върху ситуацията днес.


◊ В ПРОЕКТА

• На 25 септември от 17 ч. в Дом Канети ще бъде открита изложба, която ще представи арт проектите, реализирани в града от твореца, роден в Русе, Камен Стоянов и от виенския арт дует Gangart (Симонета Ферфолия и Хайнрих Пихлер), в които взеха участие много хора на различна възраст. Освен това изложбата ще включва  и серия плакати на дизайнерското студио "НАГЛЕДНА", които тематизират 12 наболели политически проблема.

• На 26 септември протестите в България и Румъния ще са централна част от лекциите на Лея Вайсова (София) и Каталин Стойка (Букурещ).

• На 28 септември ще бъде представен наръчника на протестиращия и прожекцията на филма „Дишай!“, посветен на протестите през септември 1987 г. Прожекцията ще се състои на Площад "Свобода" - оригиналното място на протестите. Събитията са пренесени и във виртуалното пространство във фейсбук страницата Ruse Giurgiu 1987 (www.facebook.com/RuseGiurgiu1987), която служи като платформа за обмяна на информация и водене на дискусия по темата.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
24.09.2013 г. 12:16
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17669-proekt-mesta-i-protesti