Проекти

Представяне на проект "София за Европа - Пръски поезия"

Съвременната българска поезия с материално присъствие в градското пространство

Представяне на проект "София за Европа - Пръски поезия"


◊ СЪБИТИЕТО

Център за европейско развитие и реализация има удоволствието да представи проекта „София за Европа - Пръски поезия”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на столична програма „Европа” и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска културна столица през 2019 г.

Откриването е на 20.09., петък, от 14 ч. в подлеза на ЦУМ, до прехода към метростанция "Сердика".

Целта на проекта е съвременната българска поезия, със своето многообразие от стилове, поколения и теми, да влезе в градското пространство, да има свое материално присъствие в столицата и да стане ежедневие за жителите на София и за нейните български и чуждестранни гости.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Комисия с председател видната поетеса, преводач и издател Цветана Еленкова подбра стихотворения от следните автори: Божидара Димова, Виолета Михова, Владимир Сабоурин, Владислав Христов, Галина Николова, Екатерина Григорова, Златина Димитрова, Калоян Игнатовски, Кирил Василев, Нели Господинова, Николай Атанасов, Николай Бойков, Николай Трайков, Петя Хайнрих, Радослав Чичев, Росен Кукушев, Татяна Йотова.

Преводът на стихотворенията на английски език бе осъществен от Джонатан Дън - поет, изтъкнат преводач, издател и познавач на българската поезия, преводач на двуезичната антология на българската поезия ”At the End of the World”, публикувана в едно от най-големите и престижни британски издателства Shearsman Books.

Изработените двуезични табла ще бъдат на разположение на жителите и гостите на столицата от 20.09.2013 г. до 01.12.2013 г. в подстъпите и коридорите на метростанция „Сердика”, а след това ще бъдат предоставени на Столична община.

Надяваме се този проект, който изразява нашето желание за повече поезия, красота и духовност в градското ни ежедневие, да постави началото на дълга традиция динамично развиващата се съвременна българска поезия да има свое постоянно материално присъствие в градското пространство и да стане част от живота на най-различни хора с различна степен на приобщеност към поезията и културата.

На добър час!


Автор: Организаторите
18.09.2013 г. 14:08
Посетено: 1229
Етикети: култура, поезия, Съвременна българска поезия, проект, София за Европа - Пръски поезия, Сдружение ЦЕРР
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17626-predstavyane-na-proekt-sofiya-za-evropa-praski-poeziya