Проекти

Проект "Арттерапия" в Историческия музей в Сливен

Проектът е насочен към хора със специфични потребности

Културното начинание се осъществява от ръководството на Регионалния исторически музей в Сливен и представители на социални институции - съобразно насочеността за въздействие чрез различни арт форми и средства върху хората с увреждания. Това не е първият от подобен род проект в града под Сините скали: миналата година и през 2013 г. от писателката Иванка Денева се осъществява личен и некомерсиален проект със социална насоченост на тема „Целебната сила на изкуството” (главно литературата) върху онкоболни, диабетноболни, хора с двигателни затруднения, възрастни и социално-слаби, възпрепятствани по различни причини от досега си с книгата. 
            
Проектът „Арттерапия” на Регионалния исторически музей в Сливен се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” на Министерството на културата, както и със съдействието на бизнесмена и благодеятел на града Едоардо Миролио. На пресконференция с журналисти бяха представени целите и формите на проекта  от неговия ръководител, уредник и завеждащ „Връзки с обществеността” в културния институт, Дора Пондалова. Тук присъстваха и директорът на Музея, археологът Николай Сираков, както и представители на „Защитено жилище”, с чийто екип се осъществява съвместният проект. Както подчерта ръководителката на проекта, формата е насочена за постигане на още по-голяма „отвореност” на Музея към хората и тези със специфични потребности в условията на новите социални реалности и приобщаване на „нов тип публики”. Това е голямо предизвикателство за организаторите и за процеса на привличане на млади хора в неравностойно положение, които чрез средствата на изкуствата и общуването се цели да преодолеят изолацията, интелектуалните затруднения и да придобият някои специфични умения. Финансовата стойност на проекта е в размер на 3100 лв.
           
За целта десет младежи от т.н. „Защитено жилище” в Сливен ще бъдат потопени в „културна атмосфера и дейности”, като програмата предвижда фундамента на запознаване с характера на културния институт „музей”. В продължение на четири месеца и на фона на музика участниците в проекта ще преминават през различни форми, като основният игрови елемент на заниманията ще позволи постигане на познавателния ефект чрез една непринудена атмосфера на докосване до изкуството и изграждане на уменията. Забавният елемент, съчетан с една достъпна образователна насоченост, ще позволи да се усвоят и знания за Музея чрез модули като: „Експонатите разказват”, „Аз съм реставратор”, „Музеен детектив” и др. Включените специалисти от културния институт (Ивайло Желев, Дора Пондалова – ментор, ръководител-проект, Петър Петров – реставратор) и формите - някои от които – театрализирани, в диалогичен или монологичен вид, ще допринесат в една забавна и достъпна среда да се изградят способностите за работа с някои материали и разширят знанията за отделни изкуства и занаяти. Предвидена е работа с глина и рисуване върху нея, усвояване на някои видове игри (описани в изследването на етнолога от РИМ – Сливен, д-р Владимир Демирев), апликиране, изработване на женски украшения, запознаване със зимните обреди от календара (сурвакане, кукерски игри и т.н.) Съобразно програмата, някои от тях ще бъдат представени в навечерието на Коледа пред възрастните от Дома за стари хора в Сливен или пред възпитаниците на Помощното училище в града.
               
Очаква се резултатите от арттерапията да допринесат за осмисляне правото на избор в живота от младежите с увреждания, за изграждане на чувство у тях, че са приети и ценени в обществото и се справят с предизвикателствата.
               
Предвиден е търг за продажба на изработените от тях по време на арттерапията предмети, като средствата ще отидат в бюджета на „Защитено жилище”.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.09.2013 г. 23:53
Етикети:
хора със специфични потребностиСливенпроект
Исторически музией
арттерапия
Посетено:
1287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17535-proekt-artterapiya-v-istoricheskiya-muzey-v-sliven