Проекти

Бъди част от универсалния символ на правата на човека

Започна вторият етап от проекта

Бъди част от универсалния символ на правата на човека


◊ СЪБИТИЕТО

Започна вторият етап от проекта "Бъди част от универсалния символ на правата на човека - направи го свой". Той се осъществява от Арт.Е - Център за насърчаване и развитие на визуалните изкуства, в партньорство с Фондация "Сила за живот Пламен Толев" и с подкрепата на Национален център Европейски младежки програми и инициативи по "Програма Младежта в действие" на Европейския съюз.

Проектът "Бъди част от универсалния символ на правата на човека - направи го свой" е насочен към популяризиране на символа в България и неговата цел е да привлече общественото внимание към каузата за отстояването на правата на човека и да повиши обществената информираност и съпричастност към каузата.

Креативни млади творци започнаха изработването на уникални ръчно изработени керамични пластики със символа, които да бъдат връчени на различни неправителствени организации, държавни институции и обществени личности, чиято дейност е свързана с гарантирането и защитата на правата на човека в България. Част от тях са:

. Президент на Република България
. Константин Пенчев, Омбудсман на Република България

. Държавна агенция за бежанците

. Агенция за хората с увреждания

. Държавна агенция за закрила на детето

. Комисия за защита от дискриминация

. Български червен кръст

. Български хелзинкски комитет

. Български адвокати за правата на човека

. Асоциация за европейска интеграция и права на човека

. Шоуто на Слави, за кампанията „Няма да дадем Гергана”

. Господари на ефира, за рубриката „Бялата лястовица”

В знак на съпричастност организациите ще бъдат помолени да експонират пластиките със символа на правата на човека на видимо място в сградите на техните седалища. Друга част от пластиките ще бъдат поставени на емблематични публични места.


◊ ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

Първата част на проекта е фотоконкурсът "Снимай МЕ". Основното изискване за участие в конкурса е участващите снимки да бъдат авторски и в тях по оригинален начин да присъства универсалният символ на правата на човека. Всеки автор може да участва с до 3 свои авторски снимки до 15 септември 2013 г.

Членове на журито на конкурса са създателят на Универсалния символ на правата на човека, младия графичен дизайнер от Сърбия Предраг Стакич; Георги Янакиев, бас-китарист на група Сигнал и Богдана Трифонова, водещ на Стартер - сутрешния блок на БГ Радио. Задачата на журито ще бъде да избере трима победители сред авторите на най-интересните и сполучливи снимки. 20 избрани от журито снимки ще участват във фотоизложба, която ще бъде открита в средата на месец октомври 2013 г. Наградите за победителите във фотоконкурса също ще бъдат изработени от участниците в проекта.

„Символ на правата на човека“ е международна онлайн инициатива за избор на универсален символ на правата на човека, която се проведе през 2011 г. под егидата на ООН. В нея взеха участие повече от 15 000 автора от над 190 държави по света.

Жури от изтъкнати активисти за правата на човека определи проекта на Предраг Стакич от Сърбия за победител.

Посланици на символа в световен мащаб са Анджелина Джоли, Роберт Де Ниро, Михаил Горбачов. Музикантите от легендарната група "Сигнал" са първите посланици на символа в България. Те участваха в специална фотосесия и се снимаха със символа, заявявайки по този начин своята съпричастност към каузата.

За повече информация www.humanrightslogo.tumblr.com и www.snimaime.tumblr.com

 

Автор:
М. Милев
Публикация:
28.08.2013 г. 20:54
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17517-badi-chast-ot-universalniya-simvol-na-pravata-na-choveka