Проекти

ХIIІ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Най-добрите участници ще представят галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет, и със специалното участие на Райна Кабаиванска

ХIIІ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 20 септември 2013 г. Нов български университет организира ХIIІ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска.

Срокът за кандидатстване е до 2 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 5 септември, обучението ще се проведе от 6 до 19 септември, а на 20 септември най-добрите участници ще представят галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет и със специалното участие на Райна Кабаиванска. На участниците показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта се присъждат стипендии от фонд “Райна Кабаиванска”. Основен спонсор на събитието е фондация “Америка за България”, която вече пет поредни години осигурява стипендии за обучение на младите оперни изпълнители.

И тази година най-добрите от стипендиантите на фонда ще могат да се представят в оперен спектакъл, в който да изпълнят главните роли – една инициатива на проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“, който стартира през 2010 г. По този проект изпълнителите от школата на Райна Кабавианска са представили вече, с голям успех, два оперни спектакъла - „Бохеми“ на Джакомо Пучини и „Вертер“ на Жул Масне. Спектаклите бяха подготвени в партньорство между Нов български университет, Софийска опера и балет, Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия и Театър „Моне“ в Брюксел, Белгия. Мениджър на проекта е Георги Текев,  изпълнителен директор на НБУ и продуцент на майсторските класове на Райна Кабаиванска в България.

В момента Райна Кабаиванска провежда майсторския си клас в Академия „Киджана“, Сиена, Италия – където се обучават и част от българските стипендианти от миналогодишния майсторски клас, получили стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ и фондация „Америка за България“.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

Право на участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет имат певци до 32-годишна възраст, с музикално образование. Прослушването се провежда лично от Райна Кабаиванска.

Подробна информация за майсторския клас се публикува на официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - www.rainakabaivanska.net, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.Автор: Веселина Василева, НБУ
08.08.2013 г. 16:03
Посетено: 1075
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17460-hii-mezhdunaroden-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska-v-nbu