Проекти

Интересно археологическо лято 2013 край Сливен

Продължава проучването на надгробната могила край с. Жельо войвода и реставрацията и консервацията на античната крепост "Туида"

Регионалният исторически музей в града под Сините скали (директор Николай Сираков) доразвива  с целенасочена програма дейността по разкопките върху значими археологически обекти, започнали при покойния виден изследовател Георги Китов, ръководител на експедиция „ТЕМП”.
             
В юбилейната настояща година културният институт ще чества през есента респектиращата 100-годишнина от създаването си. Ролята на Народно читалище „Зора-1860”, създател на много начала в духовния живот на Сливен, се съотнася и към изграждане - в далечната 1813 година - на музейна сбирка, обогатявана през годините и поставила фундамента на автономно функциониращ музей (от 1946 г.). Следва да отбележим всеотдайните усилия в наше време на поколения научни работници в РИМ (и на бившия директор Георги Кюпчуков, изследовател на темата за пътя през времето на институцията), създавали и обогатяващи постепенно фондовете му, дейността на отделите и вещевото наследство (над 8 хил. експоната); укрепили връзките със сродни научни звена от страната, като институтите по история, археология, фолклор и етнография при БАН, чрез организираните национални научни конференции с международно участие, участието в духовния и обществен живот на града и региона, работата по възпитаване в ценности на младото поколение на България и др.
               
Екипът на Регионалния исторически музей в Сливен привлича и днес ценителите на историческото ни минало и наследство от цялата страна и чужбина с поддържане на значими обекти за региона, като крепостта „Туида”, както и с богатите музейни сбирки и домове, рождено място на възрожденците Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, къщата на сливенския бит и култура и др.
              
В юлските дни на 2013 г. музейните работници продължиха работата си по проучване богатството на надгробната могила край с. Жельо войвода. Ръководител на археолозите  отново е спътницата в живота на д-р Г. Китов, Диана Димитрова, чиито усилия от началото на археологическия сезон са увенчани с изучаване на шест средновековни погребения (вторичен вид).
             
За удовлетворение на сливенци, през това лято ще продължи и дейността по реставрацията и консервацията на античната крепост „Туида” - чрез финансовата помощ в размер над 5 млн. лв от Европейския фонд за регионално развитие (Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”). Гражданите и гостите на Сливен ще могат да осъществяват, след приключване на проекта през 2014 година, едно интересно и незабравимо “пътуване през времето, във времето и с времето”, съгласно наслова на културното начинание.
                 
Основите на възстановителните работи бяха положени през миналата година чрез частичното укрепване на стената от запад. Тогава дейността на археологическия екип бе увенчана и с откриване на подземен тунел под крепостта, за което уведомихме читателите на „Културни новини” (ръководител арх. Николай Сираков). Аспектите на експониране и социализация на мястото около крепостта, включени в проекта, предвиждат „четиризоново деление” и създаване на: център за информиране на посетителите и амфитеатър под небето - за културни дейности, археологическа база, сбирка от исторически експонати, изграждане на инфраструктурата към крепостта и други. На едно от големите открития на археолозите в минали години – трикорабната базилика, поради характера и значението й на важен факт за живота в миналото и за историческата наука, ще бъде отделено специално внимание от консерваторите.
              
Осъществяването на програмата за археологическите разкопки - 2013 е обезпечено с близо 50 хил. лв., съгласно решение на Общинския съвет в Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.07.2013 г. 00:17
Етикети:
археология
надгробна могила край с. Жельо войвода
антична крепост Туида
Сливенска област
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17423-interesno-arheologichesko-lyato-2013-kray-sliven