Проекти

Форум за културното наследство на Родопите в Смолян

Във връзка с интереса към Фестивала на дивите цветя, както и към проекта "Родопите – градината на Орфей"

◊ СЪБИТИЕТО

Форум за културното наследство на Родопите и обичаите и традициите, свързани с дивите цветя, ще се проведе на 25 юли в гр. Смолян

Инициативата  се организира във връзка с големия интерес към проведения през юни 2013 г. Фестивал на дивите цветя, както и към проекта на Екоорганизация – Родопи „Родопите – градината на Орфей”

Представители на 93 читалища от област Смолян, както и на читалища от страната, ще се съберат в гр. Смолян на еднодневен форум, посветен на проведения през месец юни Фестивал на дивите цветя, перспективите за превръщане на Фестивала в ежегоден и включването му в Национална система ”Живи човешки съкровища”. Събитието ще се състои на 25.07.2013 г., от 10.00 ч. в зала 201 в сградата на Областна управа Смолян, бул. "България" №14.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Организатори на форума са Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища”, гр. Смолян, както и сдружение „Екоорганизация – Родопи”. Гости на форума ще бъдат представители на Министерство на културата, областните и общински администрации.

Инициативата се организира във връзка с големия интерес към Фестивала на дивите цветя, както и към проекта на Екоорганизация – Родопи „Родопите – градината на Орфей”. Целта е да се популяризира флористичното богатство на планината, посредством разнообразни прояви с образователен, културен и туристически характер. Фестивали на дивите цветя се организират в общо пет европейски държави в рамките на проекта на международната организация Plantlife International „Цветна Европа”. (http://wildflowereurope.org/bg/).

Основен акцент на форума е проучване и представяне на обредност, свързана с дивите цветя и тракийският Орфизъм, като част от дейността по проекта е насочена към създаване на архив от народни вярвания и познания за използването на дивите цветя в ежедневието и празника на родопчани, в съзвучие с Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство.

Програмата на форума включва теоретично представяне на актуални информации и дейности по темата, представяне на проекта и резултатите от Фестивала, както и обсъждане на възможностите за реализиране на Фестивал на дивите цветя през 2014 г. и начините за включване на читалищата от община Смолян в програмата на събитието. 

Повече информация за Фестивал на дивите цветя: www.rhodopeflowersfestival.org

Автор: Организаторите
24.07.2013 г. 12:47
Посетено: 1232
Етикети: нематериално културно наследство, Родопи, културно наследство, Смолян, проект Родопите – градината на Орфей, Фестивал на дивите цветя
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17421-forum-za-kulturnoto-nasledstvo-na-rodopite-v-smolyan