Проекти

"Невидимите градове / Русе" - лекция с Маркус Буткерайт

Първа част от проекта на Буткерайт

◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество „Елиас Канети“ представя

Невидимите градове / Русе

Лекция с Маркус Буткерайт


25.07.2013, 18:00 ч.
Дом Канети

"Невидими градове / Русе" е първата част от проекта на Маркус Буткерайт, който той реализира по време на тримесечния си престой в града. Маркус Буткерайт се спусна под града до невидимите му пластове – изоставени местности, бункери, стари индустриални сгради, разрушени училища. Обикаляйки града със своето колело той откри места и сгради, където от години няма жива душа, тъй като са били запуснати и почти са престанали да съществуват, вече не са нищо повече от „ада на живите“.

„Адът на живите“ – така го описва Марко Поло в книгата на Калвино „Невидимите градове“ – „не е нещо предстоящо; ако има ад, той вече е тук – адът, в който живеем всеки ден, който създаваме докато живеем заедно. Има два начина да избегнем страданията в него. Първият е лесен за мнозина – да приемем ада и да станем част от него, така, че да не го забелязваме. Вторият е рискован и изисква постоянна бдителност и разбиране – да търсим и да се научим да разпознаваме кой и какво сред ада не са ад, и да направим така, че да оцелеят, да им дадем пространство.“

Много подобни места са станали невидими в Русе. Сякаш живота и времето са спрени като с хронометър и никой повече не се е връщал там. Разпилени чаши от кафе, карти за игра, инструменти – всичко си стои там, където е било оставено. Времето е спряло, а животът отвън е продължил да тече както обикновено.

В работата си Маркус Буткерайт е изследвал различни изоставени места, отбелязал ги е на картата и ги е документирал в богат снимков материал. Пълната карта, която можете да намерите в Google Maps, вдъхва нов живот на невидимите градове в дигиталния свят.


Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
22.07.2013 г. 16:51
Етикети:
проектЛекцияМеждународно дружество Елиас КанетиРусе
Маркус Буткерайт
Невидимите градове / Русе
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17414-nevidimite-gradove-ruse-lektsiya-s-markus-butkerayt