Проекти

Културни събития под мотото "Места и образи"

Втората част на проекта "По местата"

◊ ПРОГРАМАТА

От 8 до 12 юли 2013 г. Международно дружество „Елиас Канети“ представя втората част на проекта „По местата“, озаглавена „Места и образи“

08.07.
Всичкоядецът – Театрален пърформанс 
20:00 ч., Дом Канети, Русе
Вход свободен

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници. ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

„Всичкоядецът е фигура на човека, който няма профил, пол и индивидуален образ. Той е централен гестус на консумацията в съвременния свят (или съвкупност от жестикулации и думи), който е взет като изходна точка при опит за разбирането какъв е този човек, който се стреми страстно към един „по-добре изяден свят”. Галя Костадинова го превръща в непосредствено, екстремно физическо присъствие. Трудна актьорска работа.”
(Виолета Дечева, вестник Култура)

Режисьор: Ани Васева
Текст: Мирослав Христов
Актриса: Галя Костадинова
Художник: Георги Шаров
Звук: ДатаТранспортер


09.07.
Визуален семинар – лекция с Лъчезар Бояджиев
17:30 ч., Дом Канети

Рекламни пана, билборди, улични знаци – визуалният семинар ще се занимава с изследването на градската среда и нейния визуален език, използвайки София за пример. Мултидисциплинарният проект на Института за съвременно изкуство и Центъра за академични изследвания София, първоначално беше проведен в рамките на няколко години, от 2003 до 2006, включвайки различни арт проекти, публични дискусии, както и университетски семинар.

В Русе семинарът ще бъде представен за първи път и ще служи като теоретична база за тематичния уъркшоп, който ще се проведе в дните след това.

Лъчезар Бояджиев, роден през октомври 1957 в София, е международно известен творец с безброй самостоятелни и групови изложби в България и чужбина, куратор, както и един от основателите на Института за съвременно изкуство в София. Като резидентен творец на визуалния семинар, той реализира няколко арт проекта в София и извън страната. В своите творби той отразява социално-икономическите промени в посткомунистическите страни от Източна Европа и критично изследва естетиката и реториката на рекламите в публичното пространство.


10.07. - 11.07.
Образи в Русе – уъркшоп
11:00-17:00 ч., Дом Канети

Двудневният уъркшоп цели осъществяването на един визуален анализ на Русе и изследването на значими и не толкова значими изображения, визуални послания, съсредоточавайки се върху реклами и други визуални маркетинг стратегии, стрийт арт, пана на сгради, публично изкуство, както и градската „микро архитектура“, включваща будки за вестници, магазинчета, пейки и др. Снимките и текстовете, направени по време на уъркшопа, ще бъдат представени в Дом Канети на 11 юли от 17:00 ч.
Записване: irena.markova@eliascanetti.org


12.07.
Metrobranding - Филм на Ана Влад и Ади Войку
На румънски език с английски субтитри
21:00 ч. Дом Канети

Филм, разказващ за марките и как те влияят на нашите желания. „В комунистическа Румъния ние имахме по една марка от всеки продукт: матраците Relaxa, маратонките Dragasani, велосипедите Pegas, мотоциклетите Mobra, ел. крушки Fieni и шевната машина Ileana бяха „звездите“ на румънската златна ера. Тези шест марки имат впечатляваща съдба. Те се появяват на пазара приблизително по едно и също време със социалистическата индустриализация. Докато за денонощия се строяха градове около фабриките, които ги произвеждаха, те се превърнаха в обекти на желание и мечти.“ (Ана Влад, 2010 г.)


***

"Места и образи" се провежда с подкрепата на Гьоте институт София, Институт за Дунавското пространство и Средна Европа, Флоу фестивал, Федерално министерство за европейски и международни въпроси, Mandragora, Община Русе.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
04.07.2013 г. 16:14
Посетено:
1310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17344-kulturni-sabitiya-pod-mototo-mesta-i-obrazi