Проекти

Лекция на Боряна Росса във Vivacom Art Hall

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“

Лекция на Боряна Росса във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства"
представя:

Образователна платформа 
"Въведение в съвременното изкуство – художници говорят за изкуство"
Серия от шест лекции с български творци
Водещ: Вера Млечевска

Шеста лекция
„Жива акция в ерата на мобилния интернет. Пърформанс изкуството и неговата документация” – Боряна Росса
(видео лекция и дискусия на живо по интернет)
8 юни
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 8 юни (събота), от 14:00 до 17:00 ч., във Vivacom Art Hall е шестата среща от серията „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ с Боряна Росса. Лекцията ще протече под формата на лайв стрийминг oт Ню Йорк с възможност за директни въпроси от аудиторията. Събитието се организира за трета поредна година от фондация „Отворени изкуства” с цел да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство. От 2012 насам, посещението на лекциите е безплатно благодарение на подкрепата на VIVACOM Фонд. Платформата през 2013 г. протича под формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

Лекцията ще представи широко дискутираната тема за документацията на пърформанс изкуството. Дебати се водят не само около авторските права и възможността за продажба на това иначе трудно продаваемо изкуство. Документацията е материализираната история на отдавна завършилия пърформанс. Тя определя с какво художниците са записани в историята. Бързото развитие на дигиталните визуални технологии (камери и софтуер) и технологиите на разпространение (интернет и социални мрежи) повлияха на формалните и комуникативни качества на пърформанса. Каква е историята на документация на пърформанс изкуството? Каква е спецификата на тази документация в епохата на мобилния интернет, фейсбук и ютюб? Тези технологии дават ли повече власт на публиката за интерпретацията и записването на определени пърформанси в историята? Пърформанс изкуството е един от силно митологизираните жанрове в изкуството. Помагат ли технологиите да се преодолеят патриархалните зависимости между активен художник и пасивна публика и може ли публиката да се превърне от потребител на митове техен създател?


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Боряна Росса е родена през 1972 г. в София. Живее и работи в София и Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава групата „Ултрафутуро“ през 2004, с която участват в множество международни изложби. Боряна Росса завършва наскоро дисертацията си „Полът след Студената война” в университета Ренселаер, Ню Йорк. Преподава видео, кино и интердисциплинарно изкуство в департамента „Трансмедия“ в Сиракузкия университет, Ню Йорк. Въпреки, че основно живее в Ню Йорк, продължава да бъде активна и на родната сцена. Произведенията й са показвани в световноизвестни музеи и форуми като Музей за модерно изкуство (МУМОК), Виена; Национална художествена галерия Захета, Варшава; Бруклинския музей, Ню Йорк; Iво и IIро Московско биенале; Iво Балканско биенале, Солун и др.


***

Vivacom Art Hall
София, ул. Ген. Гурко 4
8 юни - 14:00-17:00 – Боряна Росса  - „Жива акция в ерата на мобилния интернет. Пърформанс изкуството и неговата документация”
Водещ: Вера Млечевска    

Посещенията са безплатни, но с предварително записване: info@openarts.info


Събитието се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на VIVACOM Фонд. Партньори на събитието са Vivacom Art Hall, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Медийни партньори са: БНТ, Дарик радио, dariknews.bg, zar.bg.


Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
05.06.2013 г. 22:05