Проекти

Инициатива "Книги в метрото"

Вземи - прочети - върни!

◊ СЪБИТИЕТО

Гражданско сдружение „Политроник” съвместно с Метрополитен ЕАД планират интересна инициатива, с която да отбележат 24 май.

Инциативата се нарича „Книги в метрото” и цели да разнообрази времето прекарано от пътниците по метростанциите и в път, като същевременно стимулира тяхното желание да четат и да се информират.

На четири спирки в Софийското метро ще бъдат разположени стелажи с книги от най-разнообразни жанрове. Всеки, който има желание, може да вземе книга по избор и да я чете докато чака или пътува. Може дори да я дочете вкъщи. Условието е книгата да бъде върната на един от четирите стелажа, за да може някой друг да й се наслади.

„Нашата мисия е да подкрепяме ценностите на гражданското общество в България. Силно гражданско общество може да има само от информирани граждани” заяви Станислав Иванов от „Политроник”. „Ето защо ние се стремим по всякакъв начин да стимулираме хората да търсят информация и да разширяват познанията си във всички насоки. Информираният човек трудно се поддава на манипулации и има визия за бъдещето си. Много важно за успеха на тази инициатива е и желанието на хората да мислят за себе си и другите като част от една общност, където всеки има право да ползва една книга, но има и задължението да я пази и върне. Ако придържаме към този модел на поведение,  обществото ни би било много по-солидарно.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Всички книги, които ще са в обръщение са дарение. От издателства и частни лица. На всяка книга ще можете да прочетете от кого е дарена. „Голямата подкрепа, която успяхме да мобилизираме, е още един знак за нас, че в България общественополезните инициативи се радват на все повече интерес от страна на бизнеса и държавата.” заяви г-н Иванов. „За нас като неправителствена организация е важно, че успяваме да осъществим тази връзка бизнес - държава и това да е в полза на обществото.”

Подобна инициатива вече е реализирана в Лондон и се е радвала на голям интерес от пътниците в метрото.

Стелажите на „Политроник” заредени с книги можете да намерите на следните метростанции: Стадион "Васил Левски", Сердика, НДК линия, Софийски университет.

Ако самите вие искате да дарите книга, моля свържете с „Политроник” на: donations@politronic.org


Всички новини и реакции на граждани можете да следите на Facebook страницата на Сдружението:  www.facebook.com/Politronik или на www.politronic.org


Вземи - прочети - върни!


Автор:
Сдружение "Политроник"
Публикация:
22.05.2013 г. 16:39
Етикети:
проектичетенекнигиинициатива
Метрополитен ЕАД
Сдружение Политроник
Книги в метрото
Посетено:
1631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17077-initsiativa-knigi-v-metroto