Проекти

Last Call за "Проект 0"

Покана за участие - до 31 май

Last Call за "Проект 0"


◊ ПОКАНА

Last Call за "Проект 0"

До 31 май имате възможност да станете участник в "Проект 0", като заявите огледален фрагмент от работата на Кирил Кузманов, която ще бъде реализирана в градското пространство на квартал "Капана", Пловдив.

"Проект 0" е свързан с идеята за построяване на голяма, двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно ул. „Златарска” в квартал Капана в Пловдив. Произведението ще бъде съставено от 50 фрагмента - 24 от тях са със стандартни размери 204 х 102 см и 26 - с вариращи. Всеки отделен човек, група от хора, организация или друга форма на сдружаване могат да заявят един от фрагментите на огледалната стена. По този начин те стават участници и притежатели на част от произведението.

Участието в проекта е и основният механизъм, по който той се реализира. Двойната огледална стена ще бъде построена само в случай, че бъдат заявени всичките 50 фрагмента от работата.

Срокът за заявяване на фрагменти е 31 май 2013 г. Сумата за фрагмент със стандартни размери е 362, 25 лв., а за фрагмент с вариращи размери - 409,50 лв.

Този механизъм за генериране на средства за осъществяването на работата е част от самата идея на "Проект 0". Той е свързан с желанието на художника да ре-активира публичното въображение както за конкретното място в урбанистичната среда, така и за това как ние го споделяме. Проектът поставя акцент върху символния капитал на изкуството, като средствата за производство на всеки един фрагмент са изчислени на база на стойността на материалите за изработка, разходите по монтажа и демонтажа на работата, без добавена стойност или процент за художника, куратора и фондацията.

При пристъпване към материално реализиране на "Проект 0" – изработване на всички фрагменти и изграждането на произведението в квартал "Капана", всеки заявител ще получи своята част от произведението след демонтиране на работата. Всеки фрагмент ще носи подписа на автора, своя уникален номер и следи от събитието в откритото пространство на града.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

"Проект 0" на Кирил Кузманов започна през 2010 г. с куратор Владия Михайлова и в сътрудничество с фондация „Отворени Изкуства“, Пловдив. В настоящия момент по-голямата част от 50-те фрагмента са заявени.

От 2010 г. насам "Проект 0" вече се разви като процес и платформа за обмяна на мисли, значения, разговори и теми, които касаят широк кръг от хора и се отнасят до начина, по който общуваме с изкуството и помежду си. След множество представяния в и извън страната, изложби, публикации и отворени дискусии "Проект 0" успя да привлече съмишленици и да сформира кръг от хора – заявители на фрагменти, които са преки участници в него. Сред тях са художници като Недко Солаков, Пламен Деянов, Камен Стоянов, Емил Попов, Станислав Памукчиев и др., галеристи и меценати на изкуство като Раймонда Мудова и Христо Николов, обществени фигури като Румен Драганов и Тимо Кьостер, институции като Институт за съвременно изкуство, София и много други.


Заявяване на фрагменти може да направите като се свържете с автора или куратора на проекта, или се обърнете към екипа на фондация „Отворени изкуства“.


Контакти:
Кирил Кузманов – otkireto@gmail.com / + 359 894 36 16 12
Владия Михайлова – vladiya_mihaylova@yahoo.com / + 359 885 83 66 00
Фондация „Отворени Изкуства“ – office@openarts.info / +359 888 520 375




Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
18.05.2013 г. 12:50
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17050-last-call-za-proekt-0