Проекти

Лекция на Правдолюб Иванов във Vivacom Art Hall

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“

Лекция на Правдолюб Иванов във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства"
представя:

Образователна платформа 
"Въведение в съвременното изкуство – художници говорят за изкуство"
Серия от шест лекции с български творци
Водещ: Вера Млечевска

Пета лекция
Сайт спесифик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш – Правдолюб Иванов
18 май
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 18 май (събота), от 14:00 до 17:00 ч., в Vivacom Art Hall е петата среща от серията „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ с Правдолюб Иванов. Събитието се организира за трета поредна година от фондация „Отворени изкуства” с цел да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство. Платформата през 2013 г. ще протече под формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

Лекцията „Сайт спесифик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ ще бъде представена от Правдолюб Иванов, който ще ни запознае със сайт спесифика нито като стил, нито като жанр. Макар да се развива от други предшестващи явления като ленд арт и концептуалното изкуство, сайт спесифик арта не може да се изчерпи изцяло с тяхната логика. Тази практика, претърпява различни промени и проявления, в които формалните белези не са достатъчни да обединят онова, което наричаме сайт-спесифик. Това е артистична стратегия, за която мястото или територията са съществен елемент, но преди всичко са отправна точка към специфичния контекст, обединяващ отдалечени физически или ментални територии. Сайт спесифик може да се фокусира в определена публика или среда, с която търси взаимодействие, да очертае социални или политически теми или паразитно да окупира място, което не принадлежи на изкуството. Това е художествена практика, която може да бъде както изцяло артистично мотивирана, така и да редуцира себе си до популярен жанр или институционална амбиция за осмисляне на свободното време.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Правдолюб Иванов e роден през 1964 г. в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална Художествена Академия, София през 1993 г. Член–основател е на Института за съвременно изкуство–София. Преподавател в НХА – София. Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варшава, Ла Шо–Да Фон, Швейцария и Ню Йорк. Участвал е в големи групови изложби като: „В проломите на Балканите“, Музей Фридерицианум, Касел, Германия; „Кръв и мед, бъдещето е на Балканите“, Колекция Ессл, Виена, Австрия; „Sport in Art“, Музей за съвременно изкуство, Краков, Полша; „Разбивайки стени – Изграждайки мрежи”, Македонски музей за съвременно изкуство, Солун, Гърция; „Кой уби живописта?“, произведения от колекцията на Рене Блок, Нов Музей Весербург, Бремен, Германия и "Ин Кризис – Медитеранеа", Градски художествен център, Никозия, Кипър, както и в следните биеналета за съвременно изкуство: IV Истанбулско биенале; IV Европейско биенале Манифеста; XIV биенале Сидни, I Балканско биенале, Солун; 52-ро Венецианско биенале; V Берлинско биенале.

Правдолюб Иванов работи с галерия Le Guern, Варшава и галерия "Сариев", Пловдив.

***

Vivacom Art Hall
София, ул. Ген. Гурко 4
18 май - 14:00-17:00 – Правдолюб Иванов - „Сайт спесифик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“
Водещ: Вера Млечевска    

Посещенията са безплатни, но с предварително записване: info@openarts.info


Събитието се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на VIVACOM Фонд. Партньори на събитието са Vivacom Art Hall, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Медийни партньори са: БНТ, Дарик радио, dariknews.bg, zar.bg.


Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
16.05.2013 г. 17:55
Посетено:
4740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17026-lektsiya-na-pravdolyub-ivanov-vav-vivacom-art-hall