Проекти

Ученици оцветяват градски пространства

Проектът "Reclaim the Subway" е подкрепен от Гьоте институт - София и Фондация „Робърт Бош“

Ученици оцветяват градски пространства
Художникът Маркус Буткерай и творците от МГ "Баба Тонка"


Подлезът до Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе стана живописен и неузнаваем благодарение на артистичните умения и фантазия на учениците. С помощта на модерните средства те го преобразиха под ръководството на преподавателя си изобразително изкуство Вяра Гунева. Творците, чиято възраст е от 11 до 18 години, работиха в продължение на повече от седмица по почистването и подготовката на мястото за реализирането на художествената концепция. Заедно с тях рисува и художникът от Берлин Маркус Буткерайт.

Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Международно дружество „Елиас Канети“ реализираха арт проекта „Reclaim the Subway” („Да си възвърнем подлеза“) и показаха, че позабравените сгради и неизползваните места могат да се превърнат в привлекателни и цветни петна. По този начин се слага край на сивата и скучна градска среда, а малките художници привличат вниманието на зрителя с креативните си идеи. Те са убедени, че цветните им мечти - градът да стане чист и красив, са частица от реализирания проект. По стените на подлеза са изрисувани цветя, дървета, хора, улици и река Дунав. Изглеждат нестандартни, защото участниците искат сетивата на всеки да се пробудят за нов живот.

Проектът „Reclaim the Subway“ се провежда в рамките на VII Скейтбординг фестивал “Collision Course” в Русе и се осъществява с финансовата подкрепа на Гьоте институт - София и Фондация „Робърт Бош“.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.05.2013 г. 08:27
Етикети:
Гьоте институтМеждународно дружество Елиас КанетиРусе
Математическа гимназия Баба Тонка
Проект Reclaim the Subway
Посетено:
1234
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/17000-uchenitsi-otsvetyavat-gradski-prostranstva