Проекти

Лекция на Борис Мисирков и Георги Богданов във Vivacom Art Hall

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“

Лекция на Борис Мисирков и Георги Богданов във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства"
представя:

Образователна платформа 
„Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“
Серия от шест лекции с български творци
Водещ: Вера Млечевска

Четвърта лекция
(Не)очаквани съвпадения – Борис Мисирков и Георги Богданов
20 април


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 20 април (събота), от 14:00 до 17:00 ч., в Vivacom Art Hall е четвъртата среща от серията „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ с Борис Мисирков и Георги Богданов. Събитието се организира за трета поредна година от фондация „Отворени изкуства” с цел да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство. Платформата през 2013 г. ще протече под формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

В лекцията „(Не)очаквани съвпадения“ тандемът Борис Мисирков и Георги Богданов ще представят гледните си точки за собствените си занимания в жанра. Ролята на лектори също им се струва привлекателна, тъй като възприемат себе си като „професионални любители“ в най-различни области. Лекцията ще се движи около връзката между нещата, които са гледали и собствените им фотографии, обекти или филми. Понякога са започвали дадена работа с ясното съзнание, че доразвиват мисъл или усещане, породено от нечия предишна творба. Понякога са откривали съвсем конкретни паралели пост фактум, години по-късно. Срещата ще ни занимае не толкова с изследване на авторите и творбите, които са им въздействали през годините, колкото ще бъде един повод за самоанализ – опит да се намерят и явните, и не толкова подозираните за тях самите взаимовръзки.


◊ ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Борис Мисирков / Георги Богданов са родени през 1971 г. Работят и живеят в София. Kинематографисти, фотографи, автори на визуални кампании, пълнометражни документални филми, видеа и късометражни филми, идеолози и основатели на Продуцентска компания АГИТПРОП и съучредители на Българско фотографско сдружение. Оператори на документални филми, носители на множество международни награди, сред които: "Георги и пеперудите" („Сребърен вълк“ – IDFA 2004, Амстердам), "Проблемът с комарите и други истории" (световна премиера Кан 2007, награда „Гриърсън“ за най–добър документален филм от кинофестивала в Лондон) и "Коридор No.8" (премиера Берлинале 2008 – ФОРУМ, Награда на независимото екуменическо жури).

Фотографи на свободна практика за водещи български и международни издания. Kореспонденти на сп. “Colors” (Италия), с публикации във водещи европейски издания в областта на фотографията: „Фото & видео“ и „Афиша“ (Русия), “Arena” (Великобритания), ”Imago” (Словакия), ”European Photography” (Германия), “Camera Austria” (Австрия) и др. Работите им са представяни в самостоятелни и колективни изложби на фотография и съвременно изкуство в Европа и САЩ. Техни фотографии са притежание на музейни колекции в цял свят, с ред които: Музей за изящни изкуства в Хюстън – САЩ, Музей “Елизе” в Лозана – Швейцария, Музей на фотографското изкуство в Одензе – Дания, Банка UniCredit – Италия, Venice International University – Италия, Erste Bank – Австрия, Посолство на САЩ в България, както и на частни галерии и колекции в САЩ, Австрия, Германия.

***

Vivacom Art Hall
София, ул. "Ген. Гурко" 4
20 април - 14:00-17:00 - Борис Мисирков и Георги Богданов - (Не)очаквани съвпадения
Водещ: Вера Млечевска


Посещенията са безплатни, но с предварително записване: info@openarts.info

Събитието се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на VIVACOM Фонд. Партньори на събитието са Vivacom Art Hall, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Медийни партньори са: БНТ, Дарик радио, dariknews.bg, zar.bg.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
17.04.2013 г. 13:19