Проекти

"Походът на книгите" – трета седмица

Националната кампания "Походът на книгите" - 2-23 април 2013

"Походът на книгите" – трета седмица


◊ В ПРОГРАМАТА ТАЗИ СЕДМИЦА

Рицарите в „Походът на книгите” продължават да покоряват детските сърца в училища и детски градини. Кампанията набира скорост, а четенията се очакват от децата с нетърпение и вдъхновение. 

Към „Походът на книгите” тази седмица се присъединиха: Радена Вълканова, Вежен Вълчовски, Александра Жекова, Иван Бърнев, Данчо Караджов, Силвия Лулчева, Валентин Танев, Мария Гроздева, Александра Гюзелева – Шани, Андрония Попова (Рони), Марий Росен, Златна Костова, Мариана Попова, Андрей Захариев, Симона Пейчева, Владимир Пенев.

В литературния ретро трамвай днес четоха Теодора Димова, Васил Георгиев, Зорница Христова.

През следващата седмица рицари в „Походът на книгите” ще бъдат:

• Певицата Йоана Драгнева  - тя ще чете на 15 април в 38-мо ОУ „Васил Априлов” на децата от 1. и 2. клас, 11.40 ч. Орлин Павлов – певец. Орлин ще чете в понеделник, в 18 ОДЗ, 16.00 ч.

• На 16 април, вторник, в кампанията ще се включи актрисата Парашкева Джукелова и актьорът Ивайло Захариев. Парашкева Джукелова ще се срещне с децата от 60 ОДЗ в 10.30 ч, а Ивайло Захариев ще отиде при учениците от 7-мо СОУ. В 14.00 часа на същия ден,  телевизионният водещ Деян Славчев - Део ще чете своята любима детска книжка в 122 ОУ „Николай Лилиев”.

• В сряда, 17 април, актрисата Ани Пападопулу ще зарадва малките ученици на 139. ОУ „Захарий Круша”.
Силвия Чолева – журналист, поет, писател ще гостува в 11.00 ч. в 12. СОУ „Цар Иван Асен ІІ”, в сряда 17 април.
Георги Тенев – писател, драматург избра да чете пред децата от 6-то помощно училище, в 10.30 ч., на 18 април.

• Ива Екимова, ще бъде в 13.30 ч. при учениците от „Българско школо”, 18 април, четвъртък. Рафи – певец, ще прочете любимата си приказка в 122. ОУ „Николай Лилиев” на 18 април, четвъртък.

• Актрисата Снежина Петрова поема щафетата в петък, 19 април. Тя ще гостува в 13.30 ч в 7-мо СОУ „Свети Седмочисленици”. Кирил Маричков – певец, музикант, композитор, също в петък, 19 април, 13.00 ч. ще чете на децата  в 42. ОУ. Александър Кадиев, актьор, водещ на „Преди обед” по бТВ в 15.00 ч. ще изненада учениците от 18. СОУ „Уилям Гладстон”.

• В събота в литературния ретро трамвай на децата ще четат: Петя Кокудева, Диана Маркова, Иван Кулеков, Борислав Мирчев.

• По традиция, в Борисовата градина около езерото „Ариана”, на 20 и 21 април, ще бъде отбелязан празникът на  детската книга – „Подарете на детето си книга, подарете му празник”. Празникът с игри и награди около „Ариана” ще бъде с начален час 9.00 ч. и ще продължава до 18.00 ч. и през двата почивни дни.

• През втория ден на празника, 21 април, официално ще бъдат връчени наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”. Националните годишни награди „Бисерче вълшебно” се присъждат от самите деца за най-добра детска книга. Това е единствената награда за художествена детска литература у нас, определяна от деца. До момента са гласували над 1100 деца.

• Националната кампания „Походът на книгите” ще приключи на 23 април, световният ден на книгата и авторското право. На този ден АБК връчва годишните награди „Рицар на книгата”. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяването на издателския бизнес  в България.  Церемонията е от 17.00 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

***

Националната кампания „Походът на книгите” се реализира благодарение на медийното партньорство на „Аз чета”, вестник „Стандарт”, Kafene.bg, Dnes.bg, Stand.bq, Българското национално радио, радио bTV, радио Jazz FM, радио NJoy.




Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
13.04.2013 г. 18:23