Проекти

"Киноюбилей" представя съвременното естонско кино с "Класът"

"Особен поглед" - нова кинорубрика в модула "Киноюбилей"

"Киноюбилей" представя съвременното естонско кино с "Класът"


◊ СЪБИТИЕТО

"Киноюбилей" представя съвременното естонско кино с "Класът"

Новата кинорубрика "Особен поглед" е част от модула "Киноюбилей", който се провежда вече шести месец в отдел "Изкуство" - (Регионална библиотека" Пенчо Славейков" - Варна) съвместно със съдействието на онлайн изданието за изкуство и култура Formalno.

На 13 април от 10.00 ч. "Особен поглед" стартира с предложението "Класът" (2007), а модераторът на събитието
Елица Матеева (автор в сайта за култура Formalno) ще представи кинотворбата на режисьора Илмар Рааг.

  
◊ ЕСТОНСКО КИНО

Eстонското кино не е популярно сред родната редова публика. За него с дръзновение биха писали киноведите, което е и самият предмет на занятието на критика - да бъде посредник между качественият артефакт и неговата потенциална аудитория.
 
През 2012 г. естонското кино отбеляза своята стогодишнина. През 1912 г. по време на пътуванията си из Естония снимащият селяни фотограф Йоханес Пяясуке си купува кинокамера и увековечава пилота-изпитател от града на ливонската провинция Тарту. А през пролетта на същата година Пяясуке завършва късометражния филм - политическа сатира "Лов на мечки в област Пярну". В алегорична форма той разглежда битката между естонците и балтийските немци на изборите в град Пярну. Така се ражда първият естонски игрален филм.
   
Когато през 1918 г. Естония извоюва своята независимост, новопоявилите се малки студиа се заемат със създаването на приключенски истории и комедии. Появява се за първи път пълнометражен, но неозвучен естонски игрален филм "Сенки от миналото" (1924 г.), разказващ за свободата от древни времена. Първият озвучен филм в Естония е излъчен през 1929 г.
  
След войната цялото филмопроизводство е концентрирано в талинското киностудио, чието име от 1963 г. е "Талинфилм" ("Tallinnfilm"). През 1954 г. студиото започва самостоятелно да произвежда игрални филми, а през 1957 г. куклени анимационни филми. Естествено първоначално сценариите, а после и самите филми се утвърждават от Московския комитет за кино. Кинопрегледите пък са поверени на местни високопоставени лица. Към тях са поставени същите изисквания, както към литературата.
 
През своето 100-годишно съществуване естонското кино, през първите и последните двайсет години, е игрална площадка за независими от държавни пари предприемачи. През последните две десетилетия създателите на филми зависят в крайна сметка изцяло от държавни пари, само че държавата вече не поставя идеологически изисквания. До голяма световна награда естонското кино стига рядко, но все пак печели отличия и най-важното всяка година по света на много филмови фестивали се гледат нови естонски филми.  
  

◊ ЗА ФИЛМА "КЛАСЪТ"

Илмар Рааг е роден на 21 май, 1968 г. в град Кюресара. През 1997 г. завършва университета в град Тарту. През 1998-1999 започва работа в новинарските продуцкции на Естонската национална телевизия. Придобива магистърска степен в Университета на Охайо - кинодраматургия. През 2001-2005 се занимава с телевизионен мениджмънт, като през 2005 Илмар Рааг режисира телевизионния си филм "Август 1991" (2005). "Класът" е игралният кинодебют на Илмар Рааг, изключително добре оценен от критиката. През 2009-2010 Естонската национална телевизия прави сериал от "Класът", сценарият не е на режисьора, но Илмар Рааг режисира два епизода от сериала. През 2012 година излиза следващият му игрален филм "Естонка в Париж" с участието на Жана Моро.
 
Сюжетна основа на "Класът":
Интровертният Йоосеп е обект на жестоки шеги от страна на съучениците си, които са раздразнени от необщителното му поведение. Той получава подкрепа единствено от Каспар, с когото седят на един чин. В крайна сметка отношението към двете момчета минава всякакви граници на човешкото достойнство. След ужасен инцидент, Йоосеп и Каспар решават че е време да предприемат нещо. Разделено на седем части, действието на филма се развива в неназовано естонско средно училище. Това не е социологическо изследване на насилието сред подрастващите, а по-скоро универсална рефлексия на тъмните страни на човешката душа, често скрити под атрактивна външност. Оказва се, че бащата на Йозеп е военен и държи оръжие в семейния сейф.

Осем души са убити, а дванайсет са ранени. След случилото се, момчето, произвело изстрелите се прострелва и по-късно умира в болницата.

Историята на филма е по действителен случай. В една гимназия във Финландия момче убива своите съученици и се застрелва. "Класът" е шокиращ филм и също така силно въздействащ по подобие на онези шедьоври, посветени на детското насилие в училищата като: "Слонът" (2003) на Гюс Ван Сант, японският филм от 2001 "Всичко за Лили Чу Чу", шведският "Нека да възтържествува правото" от 2008 г. и др.

"Класът" е носител на престижни отличия от кинофестивалите във Карлови Вари, Талин, Варшава.

Елица Матеева


Автор: РБ „Пенчо Славейков” Варна
12.04.2013 г. 11:55
Посетено: 1320
Етикети: Елица Матеева, РБ Пенчо Славейков, Варна, кинолектория, филм, Киноюбилей, Класът, естонско кино, Илмар Рааг
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16780-kinoyubiley-predstavya-savremennoto-estonsko-kino-s-klasat