Проекти

Втори "Поход на книгите" в България

Кампания 2013 г. - 2-23 април

Втори "Поход на книгите" в България


◊ СЪБИТИЕТО

През месец април 2013 година ще се проведе вторият "Поход на книгите" в България
– време за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги.

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006” и „Читателски практики в България 2009-2010” показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15-годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидад и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.
    
Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

Стартът на „Походът на книгите” ще бъде даден на 2 април - рождената дата на Андeрсен, в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х. К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева - зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н.Пр. Коре Ерхарт Янсон.


◊ ОСНОВНА ПРОГРАМА

Походът на книгите
Кампания 2013 г.

1. Официално откриване
Период: 02.04.2013 г., 10.00 часа
Място: Столична библиотека


2. Литературен трамвай
Период: 02.-23.04.2013 г.

Литературният трамвай ще бъде брандиран по съответстващ на целите и идеята на „Походът на книгите” начин и ще се движи по предварително съгласуван маршрут. Всички пътници и деца ще могат да се срещнат с популярни съвременни български писатели  и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори.


3. Известни българи четат

Период: 2.-23.04.2013 г.
Място: Детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната

В работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще има и в библиотеките в страната.


4. Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цялата страна.
Период: 02.-23.04.2013 г.
Място: Обществени и училищни библиотеки в страна


5. Седмица на детската книга
Период: 02.-07.04.2013 г.
Място: МОЛ „Сердика”, София

- Часът на приказките (Подарете на детето си приказка) – четения на детски книги в детския кът на МОЛ, организирани от издателствата участници, 11-12 часа и 17-18 часа всеки ден
- Събития в големите книжарници в страната, свързани с празника и насърчаване на четенето


5. Кръгла маса по проблемите на четенето - „Детската литература – предизвикателство и възможности”
Период: 04.04.2013 г., 11.00 часа
Място: Американски културен център, Столична библиотека, София

Ще говорим за четенето и качеството на детската литература, ще поставим началото на една обществена дискусия по темата, във връзка с 2 април - денят, когато се е родил Ханс Кристиян Андерсен и който се отбелязва като международен ден на детската книга. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели.


7. Национален конкурс „Бисерче вълшебно”
Период: 20.03.-15.04.2013 г.
Място: онлайн

Насърчаване на четенето на децата, включването им в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година, стимулиране на интереса към книгите.

Насърчаване на издателите да предлагат качествена литература за деца.

Партньори: МОМН, сайт „Детски книги”
Участници: Деца от цялата страна на възраст до 14 години.


8. Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”
Период: 20.-21.04.2013 г., 9-18 часа
Място: Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана”, София

Да се продължи традицията денят на детската книга да бъде отбелязван с голям детски празник с игри и награди, с цел да се стимулира четенето и да се затвърди връзката между детето и книгата.

По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.


9. Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”
Период: 23.04.2013, след 17 часа
Място: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България. Тези, които с  труда и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.
 
От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.





Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
01.04.2013 г. 20:41