Проекти

Онлайн каталог предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа

Своден каталог НАБИС - Клик към знанието

Онлайн каталог предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа


◊ СТАВА ДУМА ЗА...

Случвало ли ви се е да търсите книга за изпит в университета и да не можете да я откриете? В първата библиотека, в която проверявате за наличността й, се оказва, че някой преди вас вече я е взел. Във втората служителката е сигурна, че е налична, но просто не успява да я открие. И така в няколко поредни библиотеки, докато накрая се доберете до заветния материал. Може би подобна ситуация е наистина позната на част от поколението на завършилите висше образование в последните 15 години. Трябва да признаем, че в последно време доста от библиотеките станаха по-модерни и привлекателни места, но това, за съжаление, не улесни особено процеса на търсене на интересуващите ни заглавия. И тъй като интернет вече е наистина част от ежедневието на всеки от нас, една онлайн базирана система вече позволява да разберем къде точно се намира търсеното заглавие сред почти 2 милиона библиографски записа. Става дума за Сводния каталог НАБИС, проект на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ (www.nalis.bg).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и онлайн достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси, до предоставяните от тях услуги и до техните дигитални колекции през общ онлайн портал.

Засега 27 библиотеки са се включили в проекта (три учредителки, двадесет и три асоциирани членове и един чуждестранен сътрудник), като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява. „До този момент не беше възможно извършването на подобно търсене в българското интернет пространство. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа, е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова неслучайно избрахме и „Клик към знанието“ за наше мото“, разказва Събина Анева, зам.–директор на Фондация НАБИС.

„Живеем във време, когато технологичните постижения постоянно навлизат в изследователската работа и обучението, когато нараства потребността от качествени информационни услуги, при все по-силна конкуренция между различните научни и образователни институции и ние трябва да бъдем максимално адекватни на тези тенденции – Сводният каталог отговаря на тези изисквания“, смятат още от фондацията. Те са доволни, че когато стартират с проекта за създаване на национална академична библиотечно-информационна система през 2009 г., проектът печели доверието на Фондация „Америка за България“ и тя решава да го финансира. За четирите години от неговото развитие, до момента, екипът е работил приоритетно по създаване на информационната система и интегриране на ресурсите на присъединилите се към проекта академични библиотеки в страната. Мрежата вече е отворена към всички желаещи да се присъединят академични, университетски и технологично готови за това обществени библиотеки.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България. В съвета на експертите на фондацията участват зам.-директорът на Бодлеанската библиотека в Оксфордския университет Ричард Овъндън, директорът на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет Робърт Дарнтън, а до неотдавна и Диана Маркъм от Конгресната библиотека на САЩ.




Автор:
Фондация НАБИС
Публикация:
01.04.2013 г. 18:59
Етикети:
каталогбиблиотеки
академични библиотеки
онлайн каталог
библиографска информация
Фондация НАБИС
Своден каталог НАБИС
Посетено:
2183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16698-onlayn-katalog-predlaga-tarsene-v-pochti-2-mln-bibliografski-zapisa