Проекти

Лекция на Петер Цанев във Vivacom Art Hall

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“

Лекция на Петер Цанев във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства"
представя:

Образователна платформа 
„Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“
Серия от шест лекции с български творци
Водещ: Вера Млечевска


Трета лекция:
„Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев
6 април 2013


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 6 април (събота), от 14:00 до 17:00 ч., в Vivacom Art Hall е третата среща от серията „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ с Петер Цанев. Събитието се организира за трета поредна година от Фондация „Отворени изкуства” с цел да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство. Платформата през 2013 г. ще протече под формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ лекцията на Петер Цанев ще разглежда интересната и динамична взаимовръзка между психоанализата и развитието на модерното и съвременното изкуство. С примери от световното и българското изкуство ще бъдат дискутирани от една страна подходи и интерпретации, които позволяват изкуството, биографията на твореца и различните форми на художествен опит да попаднат в рамките на психоаналитичните концепции и теории, а от друга страна да бъдат дискутирани начините, чрез които изкуството успява плодотворно да използва психоаналитични идеи и въпроси, за да разшири своите творчески методи и модели. През творчеството на автори като Хегел, Фройд, Лакан, Жижек, Фостър, Иверсен и др. ще бъдат коментирани отговорите, които изкуството може да даде днес на теми като субект, реалност или въображаемо.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Петер Цанев е роден през 1967 г. Професор по психология на изкуството и история на художественото образование в Националната художествена академия, София, както и доктор на науките по изкуствознание. Ръководител е на катедра Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини в Националната художествена академия. Автор на книгите „Психологически подходи в изкуствознанието“ (2009) и „Психология на изкуството“ (2008). Хоноруван професор по теория на изкуството във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на шестнадесет учебника по изобразително изкуство и на голям брой статии в научни сборници и списания. Основател и главен редактор на академичното списание за изкуство и психология „ArtPsychology.net / Journal of Art Psychology“. Член на редакционната колегия на списание „Изкуство и критика“.



***

Vivacom Art Hall
София, ул. "Ген. Гурко" 4
23 март, 14:00-17:00 - Красимир Терзиев - В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?
Водещ: Вера Млечевска

Посещенията са безплатни, но с предварително записване: info@openarts.info

Събитието се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на VIVACOM Фонд. Партньори на събитието са: Vivacom Art Hall, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Медийни партньори са: БНТ, Дарик радио, dariknews.bg, zar.bg.






Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
31.03.2013 г. 18:56