Проекти

"Приказки за валдхорна" и семинар "Детето и музиката"

С участието на Красимир Костадинов (солист), Ани Пападопулу (актриса) и Максим Ешкенази (диригент)

"Приказки за валдхорна" и семинар "Детето и музиката"


◊ СЪБИТИЯТА

Концерти за деца и родители "Приказки за валдхорна" на 23 и 24 март и безплатен семинар "Детето и музиката" на 30 март. И двете събития ще се проведат в Камерна зала на Концертен комплекс "България".

В "Приказки за валдхорна" участват Красимир Костадинов (солист), Ани Пападопулу (актриса) и Максим Ешкенази (диригент),
по сценарий на Ростислава Генчева

По време на семинара "Детето и музиката" ще се дискутират темите "Моцарт ефект", "Двете лица на детето: детето - обект на наблюдение и детето - изследовател, детектив, което задава въпроси и изобретява отговори", "Посоки за развитие на музикалното образование в България" и др.

Специални гости са: Максим Ешкенази, проф. Елисавета Вълчинова-Чендова (д.н., музиколог, департамент "Музика" на НБУ и сектор "Музика" в Института за изследване на изкуствата – БАН), както и д-р Весела Банова (психоаналитик, председател на сдружение "Дете и Пространство")


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА И УЧАСТНИЦИТЕ

Концертите от програмата за деца и родители "Фортисимо Фамилия" продължават с представяне на инструмента, превърнал се в международен знак на пощенските услуги - валдхорната. Тя влиза в групата на медните духови, а в буквален превод от немски името й означава "горски рог". Ани Пападопулу е актрисата, която ще се включи в горската приказка, подготвена за 23 и 24 март в камерна зала "България".

Красимир Костадинов е солист-валдхорнист в Софийска Филхармония. Получил е музикалното си образование у нас и в Германия, а след това натрупва опит като солист на Белградската Филхармония, Манхаймската Филхармония, както и като Първа валдхорна в Есенската Филхармония. Красимир е носител на редица награди, а също така е и един от създателите на ансамбъла, съставен само от духови инструменти - Mr. Brass. "Валдхорната се е появила първо като горски рог, по-късно изобретяват онази малката, която използвали пощальоните. Сигнал на валдхорна обявявал начало и край на лов, нещо подобно се вижда и във  "Властелинът на пръстените". Звукът на инструмента бил един вид език, на който ловци и стрелци се разбирали, разказва Красимир.
 
В програмата влизат както класически произведения от Моцарт, Щраус и други композитори, така и филмова музика от "Гладиатор" и още успешни холивудски продукции. За пръв път в България ще бъде изпълнена и темата от филма "Мисията невъзможна", аранжирана от Владо Джамбазов за корнов секстет. Сценарият е горска приказка, написана от Ростислава Генчева.    

Водеща на "Приказки за валдхорна" е Ани Пападопулу, актриса от трупата на Народния театър. Освен в десетките успешни драматични превъплъщения, неотдавна видяхме Ани и в комедийно амплоа - ролята на Роксана в пиесата "Сирано дьо Бержерак", поставена от Теди Москов. Позната е с участията си в най-позитивния български филм в последните години - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", както и в "Мисия Лондон".

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от маестро Максим Ешкенази. Именно той е идейният създател на семейство "Фортисимо" ("Фортисимо Фест", "Фортисимо Клас" и "Фортисимо Фамилия"), а "Приказки за валдхорна" е първият концерт от настоящата програма, в който се включва като диригент. В момента Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анжелис, САЩ и е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra, както и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория "Колбърн”.

Седмица след “Приказки за валдхорна”, ще се проведе и семинарът “Детето и музиката”. Фокусът ще бъде поставен върху музиката и какво тя дава на децата, какво възпитава. Ще се дискутират темите "Моцарт ефект", "Двете лица на детето: детето - обект на наблюдение и детето - изследовател, детектив, което задава въпроси и изобретява отговори", "Посоки за развитие на музикалното образование в България" и др. Специални гости са: Максим Ешкенази, проф. Елисавета Вълчинова-Чендова (д.н., музиколог, департамент "Музика" на НБУ и сектор "Музика" в Института за изследване на изкуствата – БАН), както и д-р Весела Банова (психоаналитик, председател на сдружение "Дете и Пространство")

Всички събития от програмата "Фортисимо Фамилия" се случват с подкрепата на фондация "Америка за България".

• 23 март (събота), 11:00 и 12:30
• 24 март (неделя), 16:00
• 30 март (събота), 11:00, безплатен семинар след регистрация на www.fortissimofamily-es2003.eventbrite.com

Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България” 1000 София, ул. „Аксаков” 1



Автор:
Fortissimo Family
Публикация:
21.03.2013 г. 20:27
Етикети:
образователен проектМаксим ЕшкеназиКрасимир КостадиновПриказки за валдхорнаFortissimo Family
Ростислава Генчева
Ани Пападопулу
концерти за деца и родители
семинар Детето и музиката
Посетено:
1521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16619-prikazki-za-valdhorna-i-seminar-deteto-i-muzikata