Проекти

Лекция на Красимир Терзиев във Vivacom Art Hall

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“

Лекция на Красимир Терзиев във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства"
представя:

Образователна платформа 
„Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“
Серия от шест лекции с български творци
Водещ: Вера Млечевска

Втора лекция:
„В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?” - Красимир Терзиев
23 март 2013


ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 23 март (събота), от 14:00 до 17:00 ч., във Vivacom Art Hall е втората среща от серията „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ с Красимир Терзиев. Събитието се организира за трета поредна година от фондация „Отворени изкуства” с целта да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство. Платформата през 2013 г. ще протече под формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

В рамките на „Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство“ лекцията на Красимир Терзиев ще обърне внимание на дигиталната култура или културата на конвергенция на медиите, премахваща разликите между техниките на създаване и разпространение на образи. В условията на дигиталното възпроизводство, все по-трудно можем да отделим фотографията от филма или видеото. Mожем да срещнем и трите медии в едно и също устройство (DSLR фотоапаратът е само върха на пирамидата). Но тези медии имат своя различна културна история и специфика.

В рамките на това изложение лекторът ще се опита да проследя различни ефекти от повсеместното просмукване на дигиталния модел в един или друг етап на художествените практики.

Някъде след 2005 г. се заговори за промяна в културния модел от масова консумация към масова продукция на художествено съдържание. С демократизирането на пазара на дигитални технологии, нарастващата мощ на потребителската електроника и непрекъснато падащите цени, редовия потребител се оказва въоръжен с почти същите инструменти за производство на образи, с които работят и професионалистите. От тази изходна ситуация е интересно да се погледне какво се е случило с понятия от света на изкуството като „експериментално кино“, „видео арт“, „изкуство на апроприацията“.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Красимир Терзиев е роден през 1969 г. в Добрич. Живее и работи в София. Доктор по Културна антропология. Завършва живопис в НХА, София през 1997 г. Участвал е в изложби и кино/видео програми в Centre Pompidou, Париж; Argos Centre for Art & Media, Брюксел; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид; MuHKA, Антверпен; Кунстхале Будапеща; Generali Foundation, Виена; TATE Modern, Лондон, St. Lois MoCA, Сейнт Люис; Renaissance Society, Чикаго. Самостоятелните му изложби включват: Background Action, Würtembergischer Kunstverein, Щутгарт, 2008; Движение в задния план, СГХГ, 2007; Далечни прилики, Гьоте-институт София, 2006; Извинете, кой е този град?, ИСИ-София, 2004; On The BG Track, Belgrade Cultural Centre, Белград, 2003; Everything seems Alright, The Kitchen, Ню Йорк, 1999. През 2012 г. излиза от печат книгата му Ре-композиция. Автор, медия и произведение в епохата на дигиталното възпроизводство, София: Изток-Запад/ИСИ-София. През 2011 г. получава награда за съвременно изкуство М-тел (с Д. Костова и Ц.Кръстев) а през 2007 г. – награда за ново българско изкуство „Гауденц Руф“.

 
***

Vivacom Art Hall
София, ул. "Ген. Гурко" 4
23 март, 14:00-17:00 - Красимир Терзиев - В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?
Водещ: Вера Млечевска

Посещенията са безплатни, но с предварително записване: info@openarts.info

Събитието се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на VIVACOM Фонд. Партньори на събитието са: Vivacom Art Hall, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Медийни партньори са: БНТ, Дарик радио, dariknews.bg, zar.bg.


Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
19.03.2013 г. 16:15