Проекти

"Киноюбилей" с филма на Фатих Акин "През юли"

Кинолектория в РБ "Пенчо Славейков" Варна

"Киноюбилей" с филма на Фатих Акин "През юли"


◊ СЪБИТИЕТО

"Киноюбилей" с филма на Фатих Акин "През юли"

"През юли" е една от ранните кинотворби на Фатих Акин, който тази година навлиза в своята 40-годишнина.

На 16 март, 10.00 ч. почитателите на рубриката "Киноюбилей", инициирана от авторския кръг на Formalno със съдействието на отдел "Изкуство" (Регионална Библиотека "Пенчо Славейков" Варна) ще имат възможност да се насладят на едно забавно и ексцентрично приключение. Филмът е показван в България, в рамките на София филм фест 2008. "През юли" е отличен с наградата "Германска филмова награда" за най-добър актьор - Мориц Блайбтрой.

Модератор Елица Матеева.


◊ ФАТИХ АКИН И ФИЛМЪТ "ПРЕЗ ЮЛИ"

Фатих Акин е роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство на имигранти. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с "Кратко и безболезнено". Дебютът му печели доста награди и по подобие на друга негова киноистория ("Солино" 2002 г.), е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. В "През юли" изпълнява ролята на румънски граничар. Най-големия си успех режисьорът постига със "С глава в стената" (Gegen die Wand) - „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. През свободното си време Фатих Акин работи и като ди джей, именно поради тази причина всичките му филми се характеризират с добри саундтраци, в които музиката преминава през различни стилове: етно, фънк, нова вълна. В киното му се пресичат душата на Ориента и рационализмът на модерния европеец. Последният му засега филм "Храна за душата" (2009) откри лятното издание на София филм фест Варна през 2010.
 
"През юли" е романтичен, свеж полъх в стил роуд муви. Даниел (Мориц Блайбтрой) е учител по физика, който решава да прекара ваканцията си в града, докато не среща Юли и нейното предсказание, че ще се влюби в момиче, носещо знака на Слънцето. Последният може да бъде татуиран, бродиран, върху медальон и т.н. Даниел не подозира, че Юли има слънце-тату. Юли пък се надява по време на музикално парти да се случи любовна искра между тях. Уви Даниел по случайност се запознава с Мелек, която носи блузка с нарисувано слънце. Съдбата си играе с любовните усещания и ето че на следващия ден, изпращайки Мелек на летището Даниел решава, че трябва да я последва. За целта се снабдява със стар лек автомобил. Юли пък е разочарована от развоя на събитията и тръгва на автостоп. Даниел съвсем "случайно" спира пред Юли и двамата се отправят за Истанбул. В Будапеща той е ограбен от демонична девойка-шофьор, идваща от бивша Югославия (актрисата Бранка Катич, която се снима и при Кустурица). Даниел и Юли отново се събират на Румънската граница, разделят се в България, но в Истанбул съдбата им дава втори шанс.
 
"През юли" е филм за свободата и възможността да бъдеш себе си, като дадеш порив на емоциите си. "През юли" е комедия, отразяваща спецификата на Балканските нрави, бит и природа. В ролите:  Мориц Блайбтрой, Кристиане Паул, Мехмет Куртулус, Идил Юнер, Бранка Катич, Фатих Акин.
 
Автор: РБ „Пенчо Славейков” Варна
13.03.2013 г. 14:06
Посетено: 1397
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16544-kinoyubiley-s-filma-na-fatih-akin-prez-yuli