Проекти

Картичка-писмо от фронта. Одрин 1913.

Експонат на месец март във Военноморския музей във Варна

Картичка-писмо от фронта. Одрин 1913.


◊ СЪБИТИЕТО

Пощенска картичка, изпратена от Александър Римшев до неговите родители от фронта при обсадата на Одрин през 1913 г. е експонат на месец март във Военноморския музей във Варна. Александър Антонов Римшев е един от участниците в Одринската обсада, състояла се преди точно 100 години. Това е и поводът този документ да бъде избран за експонат на месеца.

Надписът на гърба на картичката е автентично свидетелство за драматичните мартенски дни на един български моряк при Одрин:

Мили ми родители,
Приемете тая картичка за спомен от войната, В най-големият студ през зимата съм правил бомби за тоя проклет турчин ги хвърляхме от аеропланите в Одрин изобщо върху неприятели. Зимата не исках да ви пиша, че се занимавам и с това, за да не мислите още повече като правя и пълня тия бомби да не се убия, но Слава богу нищо не се случи. Картичката не е ясна, защото този, който ни снимаше беше много истинал, така че прибърза, но нищо това е спомен. Не е хубав, но е скъп.
С поздрави ваш Саша.

 
Картичката ще бъде показана в залата за временни изложби на музея до началото  на месец април, когато предстои и следващото издание на „Експонат на месеца”


◊ КОЙ Е АЛЕКСАНДЪР АНТОНОВ РИМШЕВ
(1889-1967)

Александър Антонов Римшев
е роден в гр. Русе през 1889 г. Баща му Антон Францович Римша е руснак, роден в Минска Губерния Кривошински Уезд. Идва в България през Руско-турската освободителна война 1877-1878, в която участва като руски артилерийски фелдфебел.

Александър Антонов Римшев е едно от трите деца в семейството, възпитаник на Морското училище в гр. Варна. След завършване на училището се завръща в родния си град – Русе. През 1912-1913 г. участва в Балканската война. Той е сред българските моряци от Дунавската флотилия, които ръчно сглобяват аеропланни бомби.
       

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември.

Във второто издание – експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров, в третото – пътните икони. През месец февруари експонат на месеца  беше сабята на лейтенант  Преслав Ляпчев.


Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
08.03.2013 г. 15:45
Етикети:
Посетено:
1738
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16504-kartichka-pismo-ot-fronta-odrin-1913