Проекти

"Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство", 2013

Образователна платформа на Фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“

"Въведение в съвременното изкуство / Художници говорят за изкуство", 2013


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства“
представя:

Образователна платформа
Въведение в съвременното изкуство, 2013


Художници говорят за изкуство
Водещ: Вера Млечевска

. 9 март - Лъчезар Бояджиев
. 23 март - Красимир Терзиев
. 6 април - Петер Цанев
. 20 април - Борис Мисирков и Георги Богданов
. 18 май - Правдолюб Иванов
. 8 юни - Боряна Росса

Vivacom Art Hall, София, ул. „Ген. Гурко“ 4,
Час: 14-17 часа

Вход свободен, с предварително записване

• Пресконференция на 7 март 2013 г. (четвъртък), от 11:00 ч., във
Vivacom Art Hall (Телефонната палата), София, ул. "Гурко" 4


◊ ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Традиционно „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска градска художествена галерия, Vivacom Art Hall. Гости-лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков и Ергин Чавушоглу.

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ се е развила през годините и благодарениe на партньорите си: фондация „Америка за България“, Национален фонд „Култура“, Vivacom fund. От 2012 година програмата е с вход свободен и предварително записване.


◊ ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО 2013

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ през 2013 година ще протече във формата на лекции на изявени съвременни български творци с младия куратор Вера Млечевска. С отношение към изкуството от първо лице, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще запознаят публиката с определени теми от развитието на съвременното изкуство. Лекциите от „Художници говорят за изкуство“ няма да следват непременно хронологична рамка, а по-скоро ще извеждат важни моменти от различни художествени процеси и как те взаимодействат с българската сцена или в частност с личните търсения и интереси на всеки един от художниците.

Чрез „Художници говорят за изкуство“ аудиторията ще се запознае с важни процеси от историята на изкуството като радикалното скъсване с ценностната система на предишни културни епохи, деестетизацията на изкуството и новите му форми на публичност, художествения образ в условията на неговото масово репродуциране и навлизането на нови технологии. Едновременно с това лекциите ще се стремят да дадат по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха, както и да разширят схващанията за границите на изкуството.

Заедно със своето разбиране за определени проблеми от историята на визуалното изкуство, лекторите ще споделят своите лични извори на вдъхновение и моменти от развитието на изкуството, които те намират за значими за своето персонално развитие. Серията „Въведение в съвременното изкуство - Художници говорят за изкуство“ е изградена с богат визуален материал и е отворена за дискусии и въпроси от страна на публиката.


◊ ПРОГРАМАТА 2013

Водещ: Вера Млечевска

. 9 март - „Концептуализъм с човешко лице“ – Лъчезар Бояджиев
. 23 март – „В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?“ – Красимир Терзиев
. 6 април - „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев
. 20 април – „(Не)очаквани съвпадения“ – Борис Мисирков и Георги Богданов
. 18 май - „Сайт-специфик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ – Правдолюб Иванов
. 8 юни – „Исторически контекст на съвременното пърформанс изкуство. Жива акция в ерата на мобилния интернет“ – Боряна Росса

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
06.03.2013 г. 16:13
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16487-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo-hudozhnitsi-govoryat-za-izkustvo-2013