Проекти

Българи по целия свят се обединяват, за да разпространят първомартенската традиция

Световен български проект "Мартеница"

Българи по целия свят се обединяват, за да разпространят първомартенската традиция


◊ СЪБИТИЕТО

Утре десетки градове по света ще осъмнат с бяло-червено дръвче, символ на българската традиция. Защото българската идентичност е един от силно обединяващите ни елементи, където и да се намираме.

За трети пореден път тази година "Проект Мартеница" отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по света и у нас - да превърнем древната традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи март.


Фондация „Идентичност за България“ отново подкрепя световния проект „Мартеница“. Активизирайки на 1 март своите посланици по целия свят, фондацията иска да допринесе за успешната реализация на тазгодишното Международнo предизвикателство - да бъде украсено по едно дръвче във всяко кътче на света, където има българи, които да покажат първомартенската традиция и емоция. Този проект е иницииран от българска общност в Австралия преди няколко години.

• Участието на гр. София в световния български проект „Мартеница“, ще се състои на 1 март в 10 ч. на езерото „Ариана“.


◊ ПРОЕКТЪТ

За Баба Марта през 2012-та година дървета-мартеници украсиха площади и паркове в Австралия, Китай, Нова Зеландия, Испания, Белгия, Индия, САЩ, Франция, Гърция, Италия и много други.

Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие. Имаше медийно отразяване в повече от 300 телевизионни, електронни и печатни издания на поне 3 езика.

Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.

Целите на проекта са да популяризира българските традиции и култура по света, да обедини българските общности по света около една изконна българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежност, повод за удовлетворение и национална гордост, да даде положителен пример за успешна реализация на културен проект с международен размах.

Всеки българин по света е посланик на страната си и може да допринесе за повишаването на престижа й.

Повече можете да прочетете на официалния сайт на проекта: http://www.martenitza.org/bg


Автор:
Фондация "Идентичност за България"
Публикация:
28.02.2013 г. 12:55
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16445-balgari-po-tseliya-svyat-se-obedinyavat-za-da-razprostranyat-parvomartenskata-traditsiya