Проекти

Представяне на "Проект 0" в Русе

Проект на художника Кирил Кузманов, с куратор Владия Михайлова

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства”, Пловдив  и Международно дружество "Елиас Канети", Русе
Ви канят на

Представяне на "Проект 0" с Кирил Кузманов
(автор на проекта)

15 февруари 2013, 18:00 - 19:00 часа
Pulp Fiction Café, ул. "Александровска" 43, Русе

"Проект 0" на художника Кирил Кузманов, с куратор Владия Михайлова за построяване на двойна огледална стена, която да пресича перпендикулярно ул. „Златарска” в пловдивския квартал Капана, продължава до 2013 година.


◊ ПРОЕКТЪТ

Той започна през 2010 г. с идеята за това да се създаде произведение на изкуството в градска среда, което да бъде свързано преди всичко с конкретното място и хората, които живеят в него. Поради това, идеята на проекта включва и самия процес на неговото реализиране. Огледалната стена е съставена от 50 фрагмента, по 25 от двете си страни, които да могат да бъдат заявявани предварително като по този начин се генерират средства за осъществяването на работата. Всеки един от фрагментите има определени размери и точно изчислени средства на материалите и труда, необходими за неговото изработване.

До момента посредством различни изложби, разговори и презентации, както и множество публикации, проектът успя да привлече голям брой съмишленици, които да допринесат за развитието и разпространението на тази идея. Така той изпълни целта си да превърне хората, включили се в него в активни участници и да ги въвлече самия процес на създаване на художествената творба.

В края на първоначално зададения срок за заявяване на всичките 50 фрагмента има 25 човека, които притежават предварително фрагмент от огледалото и които формират разнообразна общност от хора. Те са художници, менажери, галеристи, бизнесмени, дизайнери, архитекти и т.н., сред тях има хора от Пловдив, София и други градове от страната, а също така и граждани на други държави.

В сътрудничество с Фондация "Отворени "изкуства, отделните фрагменти могат да бъдат заявени предварително чрез дарение от всеки, който желае да участва.

Така реализацията на работата зависи от самите хора и техния интерес да се включат в проекта, а самата огледална стена ще бъде построена в момента, в който бъдат заявени всичките 50 фрагмента.

Представянето на "Проект 0" в Русе e с партньорството на фондация „Отворени изкуства”, Пловдив  и подкрепата на Международно дружество "Елиас Канети".


◊ ЗА АВТОРА И КУРАТОРА

Кирил Кузманов (р. 1981 г.) завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия. Носител e на различни награди и грантове. През 2006 г. печели голямата награда за млад художник на фондация „Св. св. Кирил и Методий”. През 2008 г. реализира проекта „Подменена реалност” в Националната галерия за чуждестранно изкуство и участва в годишните награди за съвременно българско изкуство М-Тел. Той е сред селектираните автори за фотографското биенале в Хертен, Германия през 2001 г. Негови работи са включвани в гостуващи изложби на Националната художествена академия във Франция, Турция и Полша. През 2009 – 2010 г. осъществява 11 месечно пътуване в Азия във връзка с продължаващия проект „Неопитомим е вятърът”.

Владия Михайлова (р.1981) е куратор и културолог. От 2007 г. тя е куратор в галерия „Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, където ръководи програмите за съвременно изкуство „Място за срещи” и „Скулптура”. Нейни текстове се публикувани във в. Култура, сп. Лик, Spike, Flash Art International и др. От 2009 г. е хоноруван преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където работи върху докторат по проблемите на съвременното изкуство в България след 1989 г.


***
Фондация “Отворени изкуства” е учредена от Катрин и Веселина Сариеви през 2007 година в Пловдив. Мисията на Фондация „Отворени изкуства” е активизиране и осмисляне на града и градската култура чрез средствата на изкуството и съвременните му формати и културни практики. Мисията има характер на активизъм за създаване на контекст.

Дейността на Фондация „Отворени изкуства” е насочена основно към създаването, разработването и продуцирането на собствени културни проекти.

Фондация „Отворени изкуства” подкрепи финансово осъществяването на изложбата на Галерия Сариев "ФОН: Млади автори 2010" и конкретно "Проект 01" (куратор: Владия Михайлова, автори Кирил Кузманов, Светослав Мичав) и застава организационно и логистично зад развилия се от изложбата "Проект 0" на Кирил Кузманов.


Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
12.02.2013 г. 19:29