Проекти

"Фортисимо в клас" в Стара Загора

Програма, посветена на децата и класическата музика

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Стара Загора координира реализацията на Програмата „Фортисимо в клас“, посветена на децата и класическата музика. Програмата придоби популярност в цялата страна и се финансира от фондация „Америка за България“. Нейната цел е да провокира и запали интерес към високохудожествената класическа музика у деца до 10-годишна възраст и да ги приближи до нов и непознат за тях свят.

Общо 9 музиканти от Симфоничния оркестър на Операта и преподаватели в НУМСИ „Христина Морфова“ запознават деца от 2 ОУ „П. Р. Славейков“ и 9 ОУ “Веселин Ханчев“ с основните инструменти в класическия оркестър – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, тромпет, валдхорна, също и с китарата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Програмата
„Фортисимо в клас“ стартира на 20 октомври 2012 година с урок във Второ основно училище и ще завърши на 22 март тази година със заключителен концерт в залата на Държавна опера Стара Загора, където ще бъдат поканени децата и преподавателите от двете училища.

На 22 януари в Стара Загора бе основният координатор на „Фортисимо в клас“ Хари Ешкенази, който има среща с директора на Държавна опера Стара Загора - Красимир Къшев, и наблюдава урок от програмата в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Лектор бе Йордан Вълчев, преподавател по флейта в НУМСИ „Христина Морфова“.

Реализацията на „Фортисимо в клас“ за Стара Загора е по идея и с изключителната помощ и съдействие на Богдана Попова – хормайстор в Операта и на  Петко Петков – заместник-председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет - Стара Загора. Програмата стартира непосредствено след срещата със заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, която изрази подкрепа за реализацията на проекта. Координатор за Стара Загора е Борис Борисов – артист-хорист в Държавна опера Стара Загора.


Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
24.01.2013 г. 12:38
Посетено: 997
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16222-fortisimo-v-klas-v-stara-zagora