Проекти

"В кубрика" на Никола Вапцаров – експонат на месец декември във Военноморския музей

Второ издание на образователната програма „Експонат на месеца”

"В кубрика" на Никола Вапцаров – експонат на месец декември във Военноморския музей


◊ СЪБИТИЕТО

Резултатите от второто издание на образователната програма „Експонат на месеца” бяха представени във Военноморския музей във Варна.

Експонат на месец декември е оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров.

Освен историята на самото стихотворение, учениците от НГХНИ „К. Преславски”, бяха подготвили и подробна автобиография за поета, включваща малко известни факти и архивни снимки, съхранявани във фондовете на Военноморския музей.

В последния си вариант, стихотворението „В кубрика” е написано на 23 февруари 1931 г., когато Вапцаров кара своята практика на кораба „Камчия”. Но част от него, поетът  всъщност пише докато е на служба на торпедоносеца „Дръзки”. Интересен е и поводът за написването му. Приятел на Вапцаров го моли да напише нещо за него и хората, работещи в кубрика. Вапцаров не устоява на искането на своя приятел и написва стихотворението, кръщавайки го „Жажда”. Приятелите му обаче слагат заглавието „В кубрика на Камчия” за по-голям ефект.

Писмото, съдържащо оригиналния ръкопис на стихотворението е запазено благодарение на мичман II ранг Михаил Пешев. По-късно то става част от фонда на Военноморския музей.

Експонатът на месец декември е изложен в специална витрина в залата за временни изложби на музея, където ще може да бъде видян до края на годината.


ЗА ПРОЕКТА

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея.

В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември.




Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
12.12.2012 г. 16:59
Посетено:
1412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/16052-v-kubrika-na-nikola-vaptsarov-eksponat-na-mesets-dekemvri-vav-voennomorskiya-muzey