Проекти

Отвъд тъмнината. Разходка на тъмно в СГХГ

Благотворителна вечер за достъп на незрящи хора до света на изобразителното изкуство

Отвъд тъмнината. Разходка на тъмно в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Отвъд тъмнината
Разходка на тъмно в СГХГ


На 3 декември 2012 г. от 18.30 ч. Софийската градска художествена галерия и шведската компания Огняново К – част от Плена Груп, организират уникална по рода си благотворителна вечер, която ще провокира гостите да съпреживеят  изкуството от друга перспектива – тази на незрящите хора. 

За първи път в България ще бъде показана европейската практика за достъп на незрящи хора до изобразителното изкуство чрез аудиоописания и тактилни карти на произведенията. Благодарение на този проект СГХГ ще бъде не само първата у нас, която ще предложи на посетителите аудиотекстове към експозициите, но и единствената, осигурила достъп на близо 20 000 незрящи хора до богатата си експозиция. Партньор на проекта е Института за рехабилитация на слепи в Пловдив.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

След атрактивната разходка на тъмно в галерията сред творбите на едни от най-известните български художници, включени в юбилейната експозиция „Възможната история. Българското изкуство през колекцията на Софийската градска художествена галерия“, гостите на вечерта ще участват в благотворителна продажба на картини, дарени от девет от значимите имена в съвременното българско изобразително изкуство - Светлин Русев, Любен Диманов, Йордан Кацамунски, Милко Божков, Десислава Минчева, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Андрей Даниел и Оник Каранфилян.

Събраните средства ще се използват за закупуване на допълнителна апаратура и изготвяне на тактилни карти на ключови творби от експозициите на галерията през 2013 г.

Вечерта ще бъде открита от кмета на София  г-жа Йорданка Фандъкова. Сред поканените са министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, представители на бизнеса и неправителствения сектор, интелектуалци и общественици.


Партньорството на Огняново К – Плена България, със СГХГ е поредна стъпка в богата социална програма на компанията в сферата на изкуството. Фирмата е сред първите, вписани в регистъра на меценатите в България. Близо 10 години компанията организира конкурса за малка скулптура „И камъкът говори“ сред студентите от Националната художествена академия. Компанията е позната и с проекта „Корени“, който представи първата художествена експозиция на България в сградата на Европейската комисия  веднага след приемането ни в ЕС. Огняново К подкрепя редица самостоятелни изложби на съвременни български автори като акад. Иван Газдов, Цветан Колев, Онник Кранфилян и др.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
30.11.2012 г. 15:54
Етикети:
незрящиинициативаблаготворителна вечерблаготворителностпроектиСГХГ
Плена България
Плена Груп
Огняново К
тактилни карти на картини
Разходка на тъмно в СГХГ
Отвъд тъмнината
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15953-otvad-tamninata-razhodka-na-tamno-v-sghg